Češi překvapili, přiznal velvyslanec USA. Dohady o cestě Bidena do ČR nepotvrdil

Americký velvyslanec v Česku Bijan Sabet poskytl štábu TV Nova první rozhovor od převzetí nové funkce. USA zastupuje v ČR už tři měsíce a ačkoliv se zajímá zejména o bezpečnost a ochranu demokracie, najde si i dost času na to, aby zemi a její obyvatele mohl poznávat osobně.

Ačkoliv působí zejména v Praze, navštívil už několik regionů. Tipy na výlety sbírá od kolegů z ambasády i od Čechů samotných. Ti ho oslovují zpravidla skrze sociální sítě.

S místními lidmi ale komunikuje i napřímo. Jejich každodenní život také rád zachycuje na snímky coby nadšený fotograf. "Je krásné najít si unikátní moment v každém dni a také rád fotím portréty Čechů, když mi to dovolí. Myslím si, že je to skvělý způsob, jak se seznamovat s lidmi," prozradil. "Někteří Češi jsou velice otevření, jiní stydlivější, ale většinou navážeme konverzaci a je to krásné překvapení," dodal.

[chooze:article;value:501267]

​Než do Česka odcestoval, ptal se na postřehy i svých pěti předchůdců. "Všichni měli podobné zážitky, moc se jim tu líbilo a bylo jim velkou ctí, že tu mohou být. Ale zmiňovali, že Češi milují psy, ještě více než my v USA," doplnil.

Sám prý nemohl uvěřit tomu, jací jsou Češi nadšení pejskaři a jak zvířecí mazlíčci usnadňují komunikaci na ulici. Všiml si ale i dalších společných hodnot a zájmů. Oba národy považuje za partnery, spojence a přátele, kteří by si měli nadále stát po boku a podporovat Ukrajinu.

Na co si musel zvykat, byly odlišné tradice. Překvapily ho některé velikonoční zvyky a ještě neviděl pálení čarodějnic. Pochvaloval si ale svíčkovou a nejoblíbenější nápoj Čechů. "Pivo je úžasné, jak dokáže propojovat lidi," pronesl.

S reportérem probrali i zásadní problémy Američanů, jako například problémy s násilím, práva žen, boj s dezinformacemi, ale také Bidenovu plánovanou kandidaturu na prezidenta. Že by šéf Bílého domu plánoval návštěvu Česka, ale nepotvrdil. "V současné chvíli nemám nic, co bych zde mohl oznámit, ale rozhodně podporuji kontakty na nejvyšší úrovni mezi ČR a USA," uvedl.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.