Češi přemýšlí, jak se zchladit. Sází na větráky i na čerpadla

Obchodníci spokojeně sledují tržby z posledních dnů. Češi berou útokem prodejny a kupují všechno co má vrtule a dokáže alespoň rozpohybovat dusný tropický vzduch. "Já jsem si taky koupil větrák. Mám ho tady pod pergolou a je to lepší než ten nehybnej vzduch," říká pan Erich.

Za větráky utrácejí zákazníci v průměru 1 500 korun. Jde o nejlevnější způsob, jak se doma osvěžit. Data ukazují, že Češi tradičně nechávají i chlazení domácností na poslední chvíli. Nakupují, až když z nich leje pot.

"Z našich dat vidíme, že měsíce květen až srpen tvoří 99 procent z prodejů klimatizací. Mezi zákazníky jsou nejoblíbenější takzvané mobilní klimatizace," tvrdí mluvčí společnosti Alza Eliška Čeřovská.

[chooze:article;value:513208]

Cena mobilní chladící jednotky se pohybuje od pěti tisíc korun. Češi je milují hlavně kvůli tomu, že se dají snadno přesouvat mezi místnostmi a mohou si je odvézt třeba na víkend na chatu.

Kdo pak zvažoval v zimě tepelné čerpadlo na vytápění, ten má v tropických třicítkách o jeden důvod víc, proč si ho pořídit. Dá se použít i jako klimatizace. "V těch horkých dnech jsme rádi, že ho máme a můžeme se zchladit," pochvaluje si jej pan Petr.

[chooze:article;value:513408]

​Náklady na letní chlazení tepelným čerpadlem jsou nesrovnatelně nižší než zimní vytápění. "Spustí se to a po dochlazení přejde na úsporný režim, takže nás to stojí asi dvacet korun denně," dodává spokojený majitel.

Doma jako v lednici pak mohou zadarmo mít všichni ti, kteří vsadili na fotovoltaiku. V létě mají přebytky elektřiny a klimatizaci s přehledem uživí dva panely na střeše.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.