Češi příliš nerecyklují věci, v šatníku mají oděvy, které nenosí

Starý nábytek, rozbité spotřebiče nebo elektroniku Češi většinou do opravny nedávají. Podle průzkumu si raději koupí novou věc. Je to rychlejší a hlavně levnější.

"Dneska je hodinová sazba technika taková, že opravovat nějaký spotřebič z nejmenovaného řetězce za 300 korun nebo věc, která vám přijde z Temu za pětistovku přes půlku světa, prostě nemá cenu, součástky na to nejsou, neopravíme to," vysvětluje Jan Kmeť, servisní technik z Opravárna.cz.

[chooze:article;value:527224]

​Nový telefon si Češi pořizují zhruba jednou za tři roky, starého se ale většinou nezbavují. A pokud ano, do kontejneru pro recyklaci elektroodpadu odnese starý přístroj pouhá třetina.Čtyřicet procent lidí si jen tak pro radost koupí něco na sebe alespoň jednou za měsíc. A to i přesto, že třetinu věcí ze své šatní skříně vůbec nenosí.

"U nás stále vlastně převládá důraz na tu cenu a praktičnost před těmi enviromentálními aspekty," upozorňuje Lucie Veselá, vedoucí ústavu marketingu a obchodu na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně.

"To může znamenat znečišťování vodních zdrojů, velmi náročnou produkci textilních vláken, ale samozřejmě i chemicky a technologicky velmi náročné procesy zpracování, barvení a produkce textilu," podotýká Soňa Klepek Jonášová, zakladatelka Institutu cirkulární ekonomiky.

Příklad bychom si prý mohli vzít hlavně ze severských zemí, kde je udržitelná móda velmi oblíbená.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.