Češi prozradili, co si myslí o kandidátech. Voliči Nerudové a Pavla se podpoří

Agentura se v nejnovějším průzkumu nezaměřila na klasický volební model. Zjišťovala spíše to, jak lidé kandidáty vnímají, či hypotetické přesuny ve druhém kole. STEM/MARK o tom informoval v tiskové zprávě.

Charakteristika kandidátů

Respondenti k prezidentským kandidátům přiřazovali vybrané charakteristiky. Pavel u nich vede z hlediska charismatu, Babiš zase s ohledem na zkušenost či praktičnost. Danuši Nerudovou si lidé spojují s empatií, morálností a sympatií.

Hodnotili také, co kandidáti dokážou přinést v různých oblastech. V obraně vidí nejvíce přínos Pavla, v řešení ekonomické a energetické krize Babiše. Nerudová podle lidí pomůže ve školství, spojování rozdělené společnosti a rovných příležitostech pro všechny. Klimatické změny podle dotázaných nejspíše nevyřeší nikdo.

[chooze:article;value:482244]

"Zatímco v posledním prezidentském trackingu STEM/MARK roli favorita potvrzoval ještě Petr Pavel, nyní se situace proměňuje. Výraznější je Danuše Nerudová. Roli může hrát i to, že v prezidentském pelotonu je jediná žena. A jak víme nejenom z aktuálních dat, po ženě prezidentce je značná poptávka," vysvětlil v tiskové zprávě autor výzkumu z agentury STEM/MARK Jan Burianec. "Myslím, že šance všech tří aktuálních favoritů, tedy Danuše Nerudové, Petra Pavla a Andreje Babiše, jsou vyrovnané. A až do prvního kola volby bude obtížné odhadnout, kdo nakonec do velkého finále postoupí. Zásah jiného kandidáta do druhého kola již nevidím jako příliš pravděpodobný," doplnil

Nerozhodnutí voliči

Počet nerozhodnutých voličů se snižuje. Na podzim jich bylo 44 procent, nyní jen necelá pětina. Pro nerozhodnuté budou nejdůležitější sympatie ke kandidátům, jejich postoje, volební program i to, jak si povedou v dalších debatách.

[chooze:article;value:480592]

"Zatímco předvolební debaty a volební program bude více rozhodujícím činitelem u vysokoškolsky vzdělaných voličů, tak u lidí s nižším vzděláním rozhodnou spíše sympatie či mělké emocionální činitele. Důležité je zároveň upozornit, že vztah k jednotlivým kandidátům je často jen povrchní. A to může měnit konečné preference," poznamenal Burianec. "Z tohoto pohledu mají aktuálně nejsilnější volební jádro Andrej Babiš nebo Jaroslav Bašta, jejich zveřejňované volební preference tedy můžeme vzhledem ke konečnému volebnímu výsledku v prvním kole považovat za nejvíce pravděpodobné," doplnil.

Voliči Pavla a Nerudové se navzájem podpoří

Rozhodnutých už je 78 procent voličů. Třetina z nich navíc už ví, koho bude volit, pokud se její kandidát nedostane do druhého kola. Voliči Babiše, podnikatele Karla Diviše, předsedy ČMKOS Josefa Středuly či poslance Jaroslava Bašty (SPD) by spíš nepřišli. Podporovatelé Pavla, Nerudové i senátora Pavla Fischera (nez.) už ale mají náhradníka vybraného.

Pokud by tedy Nerudová neprošla do druhého kola, její voliči by většinou hodili hlas Pavlovi. A naopak. Pokud by se tito dva kandidáti střetli ve druhém kole, čtvrtina voličů Babiše by podpořila Nerudovou, 41 procent by ale k volbám nepřišlo. 

"Zatímco možní podporovatelé Danuše Nerudové z řad voličů od Andreje Babiše z prvního kola se rekrutují častěji od žen ve středním věku, lidí s nižším vzděláním, z menších měst a Moravy, možní podporovatelé Petra Pavla opět z možných řad voličů pana Babiše pak více od starších 60 let, větších měst a českých regionů," uvedl Burianec.

[chooze:gallery;value:29800]

​Podle prosincového průzkumu agentury MEDIAN by se Babiš nedostal do druhého kola:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.