Češi rádi kupují nemovitosti v zahraničí. Jsou tam levnější

Nedostupné bydlení u nás motivuje stále více Čechů ke koupi nemovitosti za hranicemi. Ceny jsou tam často daleko nižší než u nás, a i tuzemské banky nabízí produkty, díky nimž si můžeme vysněný dům nebo apartmán pořídit.

Zatímco 70metrový byt 2+kk na pražském Žižkově pořídíte za 12 milionů korun, stejně velký apartmán v Chorvatsku u pláže a s přístupem k bazénu stojí v přepočtu 1,8 milionu korun.

Apartmán u moře si pořídil i pan Polák. S manželkou a dětmi si jezdí každý rok odpočinout na Sardinii. "My jsme měli s manželkou takový plán, jezdit někam na dovolenou. Jak jsme měli nějaké peníze, tak jsme si říkali, že by bylo dobré koupit nějakou nemovitost. Dívali jsme se za hranice České republiky," říká.

Banky nabízejí třeba spotřebitelský úvěr, americkou hypotéku nebo klasický hypoteční úvěr. "Jediná výjimka, která tam je, že musí mít nemovitost, která se musí zastavit. Jinými slovy je to pro lidi, kteří mají hypotéku částečně splacenou nebo mají nemovitost, která je vhodná jako zástava," vysvětluje člen představenstva ČSOB pro řízení obchodu Miroslav Zetek.

[chooze:article;value:557154]

"Česká společnost bohatne a tím pádem přibývá lidí, kteří si můžou dovolit druhou nebo třetí nemovitost. Ať už pro svoje účely, nebo na pronájem. To, že to je v zahraničí, je tím, že jsou u nás drahé nemovitosti, protože se nesmí stavět. Tím pádem ty zahraniční nemovitosti relativně vypadají levněji. To, že si berou českou hypotéku na zahraniční nemovitost, souvisí s tím, že v zahraničí mají větší problém s tím dokazovat příjmy. Jsou pro banku v zahraničí rizikovější," říká pak ekonom ze společnosti Datarun Petr Bartoň.

"Tyto úvěry financujeme americkou hypotéky nebo spotřebitelským úvěrem. V poslední době registrujeme vyšší zájem," potvrzuje trend i mluvčí Komerční banky Šárka Nevorlová.

"Mezi destinacemi, kde Češi nejčastěji kupují nemovitosti, dominují oblíbené dovolenkové destinace, Španělsko, Chorvatsko, Rakousko. Češi nejčastěji kupují klasické apartmánové byty, občas financujeme i nákup klasického rodinného domu, ale to jen zřídka," dodává mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Banky ale varují, aby byli lidé při koupi nemovitosti v cizině opatrní a seznámili se s legislativou dané země. Konkrétně třeba s tím, jak funguje tamní katastr nemovitostí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.