Češi se kvůli dovolené zadlužují. Vliv na to mají i sociální sítě, tvrdí odborníci

Moře a krásné pláže. Češi si ani letos dovolenou nechtějí odepřít a raději si na ni půjčí. Zadluží se každý dvacátý. Podle průzkumu se to týká nejen dvacátníků a třicátníků, ale i lidí kolem padesáti let.

Podle psychologů velkou roli v půjčování na dovolenou hrají i sociální sítě. Právě ty prý na lidi vytvářejí tlak. Krásní lidé, fotky z dovolených a bohatství ostatních prý může mít negativní vliv na psychiku lidí.

[chooze:article;value:505564]

​Podle průzkumu si lidé na dovolenou půjčují kolem deseti tisíc korun a víc se zadlužují muži. U těch to prý má souvislost i s krizí středního věku.

"Muži jsou mnohem víc výkonově nastavení, často ty věci takzvaně zametají pod koberec. Teprve potom, když se konfrontují třeba během oslavy narozenin s tím, že nejsme nesmrtelní a uvažujeme o tom, co všechno jsme chtěli stihnout a nestihli, tak to na ně dopadá," vysvětluje psycholog Tomáš Morávek. 

Ekonomové doporučují, aby si lidé nepůjčovali na věci, bez kterých se obejdou. Pokud si přece jen někdo chce půjčit, mělo by se jednat o půjčku u banky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.