Češi se na léto vrací rádi do míst, která znají, říká Jan Papež

Letos vyrazí mimo republiku znovu velké množství Čechů. "Pokud budeme brát jenom letní sezonu, tak to bude něco kolem tří milionů lidí, kteří vyrazí na dovolenou. Někteří k moři, někteří do hor," řekl Jan Papež.

Značná část Čechů si pro svou rekreaci zvolí destinace, ve kterých už byli v minulosti. "Já bych řekl, že letní dovolená je spojená s velmi konzervativním uvažováním Čechů o dovolené. Prostě znáte ten hotel, znáte ty restaurace okolo, kamarádíte se s těmi hospodskými. To je ideální dovolená, protože nemáte žádný stres, překvapení atd.," zdůvodnil Papež.

"Důkazem toho je stále neutuchající zájem o Chorvatsko. I letos do Chorvatska odjede něco přes 800 tisíc lidí, což je opravdu zase největší číslo," doplnil.

[chooze:article;value:562459]

Podle Papeže pak zhruba polovina cestujících vyráží do Chorvatska s cestovní kanceláří. "Spousta lidí, kteří takzvaně jedou na vlastní pěst, si stejně ubytování zařizují prostřednictvím nějaké agentury nebo nějaké cestovní kanceláře. To znamená, že to vypadá jako by jedou sami, ale ve skutečnosti mají zázemí nějaké od cestovky, takže je to zhruba půl na půl," uvedl.

Někteří turisté se ale každoročně chystají i do exotičtějších zemí. "V letních měsících vede nejvíc Dominikánská republika, Keňa, Zanzibar. Samozřejmě v zimních měsících se k nim přidávají další a další destinace, protože v létě je u nich špatné počasí," upřesnil Papež.

Turisté by si měli dát v exotických destinacích pozor zejména na nestabilní politickou situaci v dané zemi. "Třeba Mosambik, kam se přestěhoval Islámský stát a je to velmi nebezpečná země. Je u těch zemí určitě víc, nebo Střední Kongo, ve kterém taky jsou nejasné poměry," uvedl příklad nebezpečných zemí.

[chooze:article;value:553861]

Kromě toho je třeba se mít na pozoru i před určitými nemocemi, jako je například malárie. "Je třeba dobře rozmýšlet, jak malárie funguje a do kterých míst se můžete vydat bez antimalarika a do kterých míst s antimalariky," varoval Papež.

V takovýchto případech je dobré mít i pojistku, která vám pokryje zdravotní náklady. Většinou jí nabízí i banky. Papež však upozorňuje, že bankovní pojistky by nemusely pokrýt vše, co by bylo potřeba. "Určitě bych udělal velkou analýzu toho, jak ta pojistka u karty vypadá, protože spoustu lidí se spoléhá na to, že má pojistku u karty a vlastně ani netuší, jestli opravdu kryje ta rizika, která sebou nese," prozradil.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.