Češi se nebojí si za dovolenou připlatit. Cestovní kanceláře hlásí rekordní zájem

"Aktuálně u prodejů na letošní léto zaznamenáváme nárůst přibližně o 30 % oproti loňskému roku, kdy byly prodeje doposud nejlepší v historii firmy," řekla mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková. Podobně současnou situaci komentovaly i další přední cestovní kanceláře.

"Dovolenou si už koupilo o desítky tisíc klientů víc než loni touto dobou. Ve srovnání s předcovidovou sezónou 2019 je to nárůst v desítkách procent," uvedl mluvčí skupiny DER Touristik Jan Bezděk. "Jeden z důvodů je, že přes 300 kanceláří za covidu skončilo. Jejich klienti se rozptylují mezi ty přeživší a tím zvyšují jejich obrat," vysvětlil Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří.

[chooze:article;value:554538]

​​Pro lidi je ale podle něj cestování něčím, co si neodřeknou. "Na cenách zájezdů se nijak neprojevila vysoká inflace. Lidé necítí, že by cestování bylo dražší," pokračoval. Ve vysoce konkurenčním prostředí si totiž podle jeho slov kanceláře vyšší marže dovolit nemohou a výrazněji se propsalo jen zdražení letenek.

Kromě toho, že Češi na dovolené jezdí hodně, utrácejí za ně i víc peněz. "Vyhledávají vyšší kvalitu. Kupují si kvalitnější hotely, létají vyššími třídami v letadlech," popsal Papež. "Mají zájem o služby navíc, jako je výběr sedadla nebo objednání cateringu na palubě, ale také o výlety v destinacích," uvedla Pavlíková.

Last minute zájezdů ubývá

"First moment období, které končilo na začátku března, bylo letos prodejně mimořádně silné. Last minutové kapacity tedy budou v některých termínech poměrně omezené," řekl Bezděk. "Češi se po covidové pandemii vrátili k nákupům dovolených v předstihu, máme v tuto dobu více obsazených pokojů než loni," potvrdila Pavlíková.

[chooze:article;value:548532]

​Podle mluvčího kanceláře EXIM tours Petra Kostky bylo last minute zájezdů málo už vloni. "Lidé nechtějí čekat, co na ně zbyde, ale chtějí si vybrat. Vybírají hlavně kvalitní a prověřené hotely vysoké kategorie," uvedl.

"Vrátilo se to ke zvykům, které byly před covidem," myslí si Papež. Lidé jsou podle něj rozděleni na dvě hlavní kategorie – ti, kteří potřebují dovolenou plánovat s velkým předstihem a ti, kteří se v termínu nemusí vázat a rozhodují se na poslední chvíli.

Dovolenou si nemůže dovolit každý

"Společnost se rozděluje. Sociálně nejslabší část společnosti si dovolenou dovolit nemůže," rozebral ekonom Štěpán Křeček. "Střední třída a vyšší střední třída na dovolené začaly jezdit často a vybírají si dražší a exotičtější destinace," pokračoval.

Vliv na to podle něj měla z velké části pandemie Covidu-19. Právě střední a vyšší třída si tehdy údajně vytvořily velké úspory a po uvolnění restrikcí se lidé pustili do jejich utrácení. "Zůstatky, které mají sociálně slabí na účtu jsou mizivé. Spíše si berou volno a tráví ho v České republice," přiblížil. Prohloubení rozdílu mezi nízkopříjmovými obyvateli a ostatními popsal i ekonom Jakub Seidler.

[chooze:article;value:546687]

"Je tady po té pandemii preference dávat peníze do zážitků, rekreace, kultury, do užití si života," řekl Křeček. "V posledních čtvrtletích se situace postupně zlepšuje, obnovil se růst reálných mezd a Češi si pak na některé typy služeb prostředky najdou," uvedl Seidler.

Cestovkám se na letní dovolenou plní termíny. Velkým trendem je exotika (04/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.