Češi se nejvíce bojí o zdraví a finanční újmy. Přednost dávají pojištění majetku

ČSOB pojišťovna zjišťovala, jak se Češi cítí v bezpečí z pohledu nejběžnějších negativních událostí, které je mohou v životě potkat. Šlo například o ztrátu bydlení, ohrožení zdraví, finanční újmu, krádež, ztráta příjmu nebo poškození majetku.

"Největší strach mají Češi z finanční újmy a ohrožení nebo poškození zdraví. Naopak nejméně starostí si dělají s tím, že by mohli přijít o střechu nad hlavou," řekl generální ředitel ČSOB Pojišťovny Jiří Střelický.

[chooze:article;value:527475]

Rozsah zabezpečení populace proti hrozbám měří Index bezpečí. Z pohledu pocitu bezpečí jsou Češi dle Indexu jen těsně nad polovinou. V letošním roce je na úrovni 52,7 bodů.

Lidé s vysokými příjmy

Nejvíce v bezpečí se cítí lidé s příjmy nad 50 tisíc korun (61,5) a Češi (60,1) spoléhající na pojištění v každé situaci. Tedy ti, kteří mají pojištěné jak zdraví, tak i svůj majetek.

Nejvyšší Index bezpečí pak mají lidé v Královéhradeckém kraji (57,4), za ním následuje Liberecký kraj (55,7) a Jihočeský kraj (55,1).

Žádné riskování

U většiny lidí převládá racionální až opatrný přístup k různým hrozbám a rizikům, které se jim mohou v životě přihodit. Celkem 52 % dotázaných míru prevence přizpůsobuje míře rizik. Jedná se zejména o muže ve věku od 40 do 55 let s alespoň maturitním vzděláním a příjmem od 20 do 50 tisíc korun. Častěji byli v tomto případě zastoupeni také studenti a zaměstnanci.

Opatrných, kteří se snaží být připraveni na vše, je ve společnosti 34 %. Jde především o ženy, lidi starší 71 let, Čechy bez maturity nebo s příjmem do 20 tisíc korun. Nejčastěji tuto odpověď uváděli také důchodci, lidé v domácnosti a nezaměstnaní.

[chooze:article;value:519643]

Na štěstí se pak spoléhá 11 % lidí, kteří nic neřeší. V tomto případě to byli zejména mladší lidé do 40 let. Zbylé 4 % si poté myslí, že nebezpečí k životu patří a riskují.

Nejpravděpodobnější je úraz

Jako nejpravděpodobnější riziko vnímají lidé vážné ohrožení nebo poškození zdraví. Hned 53 % odpovědělo, že je pravděpodobné, že se jim vážné zdravotní komplikace nevyhnou. 51 % se poté nejvíce obává zničení nebo poškození majetku.

Na dalších pozicích je následně odcizení majetku (48 %), značná finanční újma (40 %), ztráta pravidelného příjmu (38 %) a ztráta bydlení (23 %). Většinu těchto událostí považují za pravděpodobnější lidé s nižšími příjmy nebo ti bez maturity.

Na pojištění spoléhá 7 z 10 Čechů

Jednou z možností, jak hrozbám a rizikům čelit nebo alespoň mírnit jejich následky, je pojištění. Tři z deseti Čechů se však na něj vůbec nespoléhají. Dle nich si člověk musí poradit sám. Stejný počet oslovených pak uvedl, že má pojištěný pouze majetek a 15 % účastníků řeklo, že má kryté pouze zdravotní záležitosti. Na pojištění se pak v každé situaci spoléhá čtvrtina Čechů.

[chooze:article;value:509201]

Nejvíce se pojišťuje majetek

V případě pojištění jednotlivých rizik vede majetek. Největším strašákem je pro lidi živelná katastrofa v podobě větru nebo ohně. Proti ní se chrání 61 % Čechů. 59 % lidí se naopak chrání před vykradením domu či bytu a dopravními nehodami.

Pojištění před úrazy si pak platí 55 % oslovených. "Spousta lidí se výrazně více snaží ochránit svůj majetek než svůj život," doplnil Střelický.

Na chvostu žebříčku pak skončilo pojištění rizik v souvislosti se ztrátou zaměstnání (19 %), napadení soukromí skrze internet (26 %) a odcizení peněz rovněž přes internet (31 %). "Jedním z důvodů, proč se proti těmto rizikům lidé chrání méně, může být také to, že nevědí, že i pro tyto případy existuje pojištění," myslí si pracovníci pojišťovny.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.