Češi se o evropské volby nezajímají. Přilákat je má účast politiků i Taylor Swift

Volby do Evropského parlamentu jsou dlouhodobě pro české voliče nejméně zajímavé. Jak je zatraktivnit, si v úterý lámali hlavu ministři členských států. Udělat toho ale prý moc nemůžou. "Zájem na tom, aby voliči chodili, by měli hlavně mít ti, kteří kandidují. Měli by hledat cesty, jak tu volbu usnadnit technicky, aby ten volič měl co největší pohodlí," podotkl ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN).

Podle politologů stojí za nezájmem hlavně to, že politici si z Unie udělali hromosvod, na který rádi svádí problémy. "Tam skutečně docházelo často k tomu, že ten obraz, který byl našimi českými politiky vytvářen, tak to byl Brusel versus my Češi," poznamenal výkonný ředitel institutu EUROPEUM Martin Vokálek.

[chooze:article;value:538739]

I kdyby se letos strany v kampaních stavěly na hlavu, podle expertů to voliče k urnám nenažene. "To, co může vyprovokovat voliče k tomu, aby hlasovali v tomto typu voleb, je třeba situace, kdy opozice z těchto voleb dělá referendum o vládě," myslí si expert na politický marketing Otto Eibl.

Nad tím, jak zvýšit zájem o evropské volby, si lámou hlavy všechny unijní instituce. Například místopředseda Evropské komise by rád povolal do akce oblíbenou zpěvačku Taylor Swift, která nyní s úspěchem burcuje voliče ve Spojených státech. "9. května, na Den Evropy, bude mít koncert v Paříži, takže budu doufat, že to stejné udělá pro mladé Evropany," věří místopředseda Evropské komise Margaritis Schinas.

Češi jsou svým nezájmem o volby do Evropského parlamentu proslulí. Na konci loňského roku se v průzkumu Eurobarometru umístili na poslední příčce ze všech 27 unijních států. Z něj vychází, že se o volby zajímá asi jen 28 procent Čechů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.