Češi se obrací k nájemním bytům. Bydlení si pronajímá každý pátý

Zhruba každý pátý Čech žije aktuálně v nájemním bydlení. Mezi Evropany patříme na spodní příčky žebříčku. "V rámci střední Evropy je taková osa, která dělí hodnoty podílu nájemního bydlení. Když se podíváme od nás na západ a na sever, tak ten podíl je výrazně vyšší. Je to dáno výrazně vyšší kupní sílou, bohatostí společnosti a samozřejmě od nás na východ a na jih to výrazně klesá," vysvětlil ředitel firmy Creditas Jiří Hrouda.

"Je to dané jednoznačně historicky, je to dané privatizací a nakonec i liberalizací cen. Češi radši bydlí ve svém než v nájmu, ale myslím si, že se to časem bude měnit," myslí si ekonom Petr Dufek.

[chooze:article;value:488125]

V Německu nebo Rakousku žije v nájemním bydlení dvakrát víc lidí. Východní země se nájemnímu bydlení naopak snaží vyhýbat. "Ta stávající ekonomická situace to může ovlivnit, zejména záleží na tom, jak dlouho bude ta stávající situace trvat. Nicméně vidíme, že u Čechů je takové stigma toho, že oni chtějí vlastnit to vlastní bydlení a ta preference vlastnictví bytu je poměrně silná," dodal Hrouda.

Do budoucna se prý ale situace začne měnit. "Myslím si, že mladší lidé budou radši preferovat flexibilní nájem, kdy se mohou po čase přestěhovat z jednoho místa na druhé a vyměnit menší byt za větší. Pak je tu samozřejmě i cenový důvod, protože ten skok, ať už je to v ceně nemovitosti jako takové nebo v ceně hypoték, je neuvěřitelný," řekl Dufek.

"V čase je ten růst cen nemovitostí významně vyšší než ten růst cen nájemného, například za minulý rok zdražení nájemného, které vidíme, zdaleka nedosahuje inflace, zdražení běžného spotřebního koše, potravin, energií a tak dále," vysvětlil Hrouda.

[chooze:article;value:488785]

V České republice aktuálně chybí desítky tisíc nájemních bytů. Některá města se proto snaží situaci zlepšit výstavbou nových. "Zpracováváme projekty a revitalizujeme v současnosti prázdné budovy. Zhruba 250 bytů by mělo vzniknout nových, ale tím nekončíme. Máme vytipované pozemky a zpracováváme studii na další výstavbu bytů," slíbila radní pro bytovou oblast Plzeň Světlana Budková.

Pronajímatelem jsou v drtivé většině soukromníci. Zhruba 16 procent nájmů poskytují obce, nejčastěji na jihu Čech a Moravy. Nejméně pak obce pronajímají byty ve středních Čechách.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.