Češi se pokouší ošidit pojišťovny ve velkém. Od podfuků si slibují statisíce

Z téměř 14 tisíc podezřelých pojistných událostí tvořily loni většinu ty, které se týkaly pojištění vozidel. Řidiči se snažili neoprávněně z pojišťoven získat přes 434 milionů korun, a to především fingováním dopravních nehod.

"Oblast, kde vidíme nárůst, je pojištění vozidel, kdy jde hlavně o údajný vandalismus nebo střet se zvěří," uvedla mluvčí pojišťovny Allianz Marie Petrovová.

[chooze:article;value:515069]

"Motoristé se snaží fingovat zvěř a její srst tak, že do automobilů různě strkají různá vlákna, a my pak jsme analýzou schopni zjistit, že to byly štětiny ze smetáku," prozradil mluvčí Generali České pojišťovny Jan Marek.

O skoro 500 milionů se zas pokusili klienti připravit pojišťovny v rámci pojištění majetku. Rostl ale i počet pokusů o podvod u pojištění odpovědnosti nebo u osobního pojištění.

"Často se simuluje nějaké poškození, které si způsobil někdo sám, protože nemá pojištění. To se simuluje tak, že předstírá, že mu někdo jiný poškodil majetek, a zkouší to uhrát na nárok z pojištění odpovědnosti," vysvětlil analytik České asociace pojišťoven Petr Jedlička.

"Po určité době se nám letos zvyšuje aktivita podvodníků v oblasti újmy na zdraví. Snaží se uplatnit delší dobu léčení nebo újmy a potíže, kdy využívali starší diagnózu," přisvědčila mluvčí pojišťovny Uniqua Eva Svobodová.

[chooze:article;value:513521]

V průměru se hodnota jednoho pojistného podvodu loni vyšplhala na 231 tisíc korun. Na odhalování podvodů pak mají pojišťovny celé detektivní týmy, které umí velmi rychle najít nesrovnalosti. "Disponujeme automatickými nástroji pro detekci podezřelých škod, provádíme vlastní analýzy a vyšetřování," prozradila Petrovová.

"V drtivé většině se nám klienti pod tíhou důkazů přiznají a nevyžadují výplatu. V dalších případech se pak obracíme na policii," dodal Marek. Pokud se pojistným podvodem začne zabývat policie, hrozí pachateli až desetileté vězení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.