Češi se spojili a pomohli. Zraněný vlk Bubla se vrátil do přírody

Příběh se šťastným koncem. Vlka, kterému ochránci říkají Bubla, našli v září houbaři sraženého v příkopu. Na jeho rekonvalescenci lidé z Česka přispěli více než 2,5 milionu korun. Bubla díky tomu mohl podstoupit řadu operací, a i když se to zdálo nemožné, tak se konečně vrátil zpět do přírody. 

"Tomuto rozhodnutí předcházelo detailní zhodnocení zdravotního stavu veterináři, konzultace jeho chování s experty na obdobné případy ze zahraničí a analýza DNA k určení příslušnosti ke konkrétní krušnohorské smečce. Vlkovi byl nasazen telemetrický obojek, který umožňuje sledování jeho pohybu," nastínil koordinátor Národní sítě záchranných stanic Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP).

[chooze:article;value:475205]

​Ochránci původně vůbec nevěřili, že by se navrácení vlka do přírody mohlo podařit. "Důležitým impulzem pro naše rozhodování byla pomoc veřejnosti. Finanční dary stovek lidí nám umožnily zaplatit velmi náročné veterinární úkony i následnou intenzivní péči. Zotavení po operaci probíhalo naštěstí dobře a poměrně rychle," zmínil Stýblo.

V Česku se jedná o první případ návratu této šelmy do přírody, a tak pomáhala záchranná centra z Německa i Itálie. Z analýzy DNA vlka vyplývá, že jeho smečka se pohybuje v oblasti Božího Daru. "Telemetrický obojek nám poskytuje přesné údaje o tom, kde vlk je a jak se chová. Tyto poznatky jsou mimořádně cenné a můžeme je využít v dalších podobných případech," doplnila Jindřiška Jelínková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

[chooze:article;value:472286]

​Podle odborníků má vlk vysokou šanci přežít, protože během odchytu dostával i nadále přirozenou potravu a jeho kontakt s člověkem byl omezený na minimum. Je tak šance, že se mu podaří se připojit zpět k rodičovské smečce. "Navíc vypouštíme už zdravé zvíře, které se o sebe dokáže postarat samo," uzavírá Stýblo.

Operace zraněného vlka odložena. Objevily se nečekané komplikace:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.