Češi se zlepšují v investování. Mladší generace ale za tou starší zaostává

Minulý rok podle Valníčka přinášel relativně zajímavá zhodnocení. "Především v porovnání s rokem 2022, kdy trhy kvůli negativním zprávám klesaly. Tématem číslo jedna byla inflace, ale v roce 2023 se s tím trhy dokázaly vyrovnat," nastínil projektový manažer.

Rok 2023 tak byl na akciových trzích pozitivní. "Ty růsty byly velmi zajímavé, trhy byly hnány především s ohledem na růst umělé inteligence. Ta vstoupila do našeho života a mnozí z nás ji pro naše životy využívají," popsal Valníček.

[chooze:article;value:530998]

​Češi se podle něj v investování zlepšují. "Náš index investiční gramotnosti měří dovednosti Čechů v investování, ale i jejich povědomí o investicích. Spolu s finanční gramotností tyto indexy rostou. Může to být tím, že Češi byli nuceni se tím kvůli ekonomické situaci zabývat," míní.

Podle tohoto indexu si v investování častěji věří mladá generace. "Zároveň ale sledujeme, že pokulhává za tou starší, která si sice tolik nevěří a je opatrnější v posuzování vlastních schopností, má ale zkušenosti a znalosti. V investování je pak ta starší generace o něco lepší, protože nedělá třeba panické výběry nebo jiné časté chyby," podotkl.

[chooze:article;value:535506]

​Lidé, kteří chtějí s investováním začít, by si měli podle něj uvědomit hlavně to, že investování není druh spoření. "Člověk se otevírá riziku kolísání trhů, ale právě to riziko může přinést ten zajímavější výnos," doplnil Valníček.

Hlavní je stanovit si cíl, ale předtím ještě vytvořit finanční rezervu. "Protože k penězům, které zainvestujete, se nemusí hned dostat. Je vhodné mít rezervu tří až šesti měsíčních platů," uzavřel.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.