Češi šetří i vodou. Kohoutkem nám denně proteče asi 90 litrů

Vysoké ceny a rekordní inflace nutí Čechy přemýšlet o tom, kde utáhnout kohoutek. A zejména vody se podle Českého statistického úřadu loni spotřebovalo méně, než je obvyklé.

V roce 2022 klesla denní spotřeba vody v domácnostech oproti předchozímu roku téměř o čtyři litry na osobu. Jeden Čech tak spotřeboval téměř 90 litrů za den. Přitom ještě v roce 1990 Češi spotřebovali téměř 174 litrů na osobu za den. Za posledních 32 let tak spotřeba klesla o 48,5 %.

Průzkumy provedené v roce 2020 ukázaly, že zatímco starší generace Čechů šetří vodou spíše ve snaze snížit své náklady, motivací mladší generace je především přispět k řešení globálních problémů.

[chooze:article;value:503069]

Podle Českého statistického úřadu byl v roce 2022 podíl obyvatel zásobovaných vodou z vodovodu téměř 96 %. Vodné dosahovalo v průměru 46 korun za metr krychlový bez DPH, u stočného to bylo 41 korun.

Průmysl a ostatní odběratelé naopak zvýšili spotřebu vody o necelých 10 % na 149 milionů metrů krychlových, tedy o 13 milionů metrů krychlových více než v předchozím roce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.