Češi si na dovolené v Egyptě oblíbili lék. Dělají velkou chybu, varuje odbornice

Někteří Češi si bez antinalu už ani nedovedou dovolenou u Rudého moře představit. Mnoho lidí cestujících do Egypta mluví o takzvané faraonově pomstě. Jde o střevní potíže, které mohou pobyt velmi znepříjemnit.

Název léku antinal často figuruje i mezi diskutujícími v cestovatelských skupinách na facebooku. Lidé například uvádějí, že jim léčivo zabírá do šesti hodin, a někteří ho dokonce berou i z preventivních důvodů. "Jezdím už vždy s nimi a nasazuji je od prvního dne. Jednu dovolenou už jsem zkaženou měla a nepotřebuji znova," napsala jedna Češka. 

Užívat lék preventivně dokonce řadě turistů podle jejich slov poradili i samotní delegáti. To však uznávaná lékárnice Lenka Burgetová důrazně nedoporučuje.

[chooze:article;value:558956]

​"Preventivní podávání nemá žádný význam. Antibakteriální aktivita účinné látky je v podstatě omezena pouze na střevní stěnu. Nevyvolává rezistenci bakteriálních kmenů a nenarušuje vlastní střevní mikroflóru," vysvětluje pro TN.cz Burgetová.

Pokud se dostaví cestovatelský průjem, je ale nutné lék nasadit okamžitě. "Důležité je pak také nezapomínat na rehydrataci pitím dostatečného množství tekutin. Předepsání léku konzultujte se svým lékařem nebo lékárníkem," připomíná doktorka farmacie.

"Ochotně vám zodpoví dotazy na preventivní opatření a užívání přípravku. Rozhodně však nedoporučuji nákup léku na internetu nebo z jiných pochybných zdrojů, kde nemáte zaručenu kvalitu přípravku a vystavujete se zbytečnému riziku," upozorňuje lékárnice.

Česká alternativa

Antinal také bývá podle turistů například v Hurghadě často předražený. "Lékárníkům klidně anglicky řekněte, že jsou blázni. Pokud začněte odcházet a nezastaví vás, další lékárna je po pár metrech, nebojte se zajít do bočních uliček z hlavních zón. Ceny tam jsou úplně někde jinde," radí jedna z diskutujících na sociální síti.

Antinal má dokonce v Česku alternativu. "Ercefuryl má stejnou účinnou látkou, je však dostupný pouze na lékařský předpis," uvádí Burgetová.

[chooze:article;value:550743]

​Stejně jako v případě jiných onemocnění je nejlepší obranou i před cestovatelskými průjmy prevence. Předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka proto doporučuje hlavně obezřetnost při stravování.

"Na potravinách se většinou problém nepozná, samozřejmě bychom ale neměli jíst na první pohled zkažené jídlo," vysvětlil nedávno Šonka pro TN.cz.

Nejpravděpodobnější příčinou problémů je kontaminace potravin bakteriemi, na něž Češi nejsou zvyklí. "Dobré je ale držet se některých základních pravidel. Tedy věci, které jdou oloupat, raději oloupeme, potraviny, které můžeme uvařit, uvaříme. A co lze, umyjeme. Velmi často totiž bývají problémy se špatně umytou zeleninou," dodává Šonka.

Masakr v egyptské Hurghadě: Žralok u pláže roztrhal muže, další lidi napadl (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.