Češi si připomínají Pomněnkový den. Stovky dětí se stále nevrátily domů

Přestože se Mezinárodní den pohřešovaných dětí původně zrodil v USA, jeho smysl se brzy rozšířil po celém světě. V roce 1979 se 25. května ztratil cestou do školy šestiletý Etan. Ačkoliv se do jeho pátrání zapojily tisíce lidí a jeho obličej se objevil i na krabicích od mléka, chlapce se nikdy nepodařilo vypátrat. Když zmizel, kvetly pomněnky, a proto se od té doby staly symbolem zmizelých dětí. Od roku 2004 si tento den připomínají i Češi.

"Čeští policisté každý rok pátrají po několika tisících dětí a po téměř dvou desítkách pohřešovaných dětí v ohrožení. V loňském roce se jednalo dokonce o 30 případů pátrání po dětech v ohrožení. Až na jednu dívku z Ústeckého kraje byly všechny pohřešované děti v pořádku nalezeny," zveřejnilo ministerstvo vnitra. K úspěšnosti pátrání přispívá i velká angažovanost veřejnosti, která každému případu věnuje značnou pozornost.

[chooze:article;value:501627]

"K 25. květnu se počet pohřešovaných dětí ve věku do 15 let rovná 183 a pohřešovaných dětí od 15 do 18 let je 320," poskytla policie redakci TN.cz své statistiky. Podle nich je 15 z pohřešovaných dětí dokonce v ohrožení.

"I přes veškeré úsilí všech policistů a ostatních příslušníků IZS a samozřejmě veřejnosti se v průběhu posledních dvaceti let nepodařilo dovést téměř dvacet případů pohřešovaných dětí do zdárného konce, tedy nepodařilo se děti vypátrat," informovalo ministerstvo vnitra. Mezi nezvěstnými je podle policie i Anička Košková, která se ztratila v roce 1997 na pivních slavnostech v Újezdě a ani po více než 20 letech se ji nepodařilo nalézt.

[chooze:article;value:504342]

Policie se však ani tak nevzdává. "Neznamená to, že se policisté těmto případům již nevěnují. Naopak, neustále se snaží i po letech hledat nové indicie a stopy, které je mohou dovést k objasnění osudu pohřešovaného dítěte," dodalo ministerstvo.

Problematice zmizelých dětí se v Česku věnuje odbor kriminality ministerstva vnitra a Policie ČR, kterým se povedlo vytvořit i projekty "Pomozte mě najít" a "Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech". Systémy slouží k rychlému přesunu informací, což je při pátrání po dětech zásadní.

Pohřešujete někoho blízkého? Policie hledá identitu 22 zavražděných žen (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.