Češi si procházejí na Rhodu peklem. Před ohněm utíkali s dětmi v náruči

[chooze:gallery;value:32494]

Paní Helena má o své nejbližší velký strach. Tvrdí, že situace na Rhodu je strašlivější, než se může na první pohled zdát.

"Moje dcera se dvěma malými dětmi a s přítelem odletěla na Rhodos. Přestože jsme všude slyšeli, že vše je pod kontrolou a o klienty je postaráno, není tomu tak. Včera (v sobotu) prchali s holýma rukama a dětmi v náruči několik kilometrů. Pravá ruka neví, co dělá levá, posílají je od čerta k ďáblu," řekla TN.cz.

[chooze:article;value:514535]

"Nikdo jim přesně nedá žádné informace. Teď jsou soustředěni v jiném hotelu několik stovek kilometrů od toho původního, delegáti jsou nedostupní, bojují s nedostatkem vody a jídla. Všude pláčou děti, nikde se tam nepohybují žádní zdravotníci," doplnila.

Nejsou však zdaleka jediní. Na řeckém ostrově zůstávají podle českého velvyslance Jakuba Karfíka tisíce českých turistů. Evakuovaly se stovky z nich.

"Jsme na Rhodosu jako spousta Čechů, evakuovali jsme se. Nikdo o nás ale dál nejeví zájem, delegátka nefunguje. Nebere nám vůbec telefon. Vojenský transport nás odvezl na basketbalový stadion, kde je dalších tisíc lidí. Spali jsme na betonových schodech. Je to příšerné," popsala paní Kateřina.

[chooze:article;value:514405]

Náhradních hotelů je nedostatek. "Někteří jsou po tělocvičnách, jiní se evakuovali sami, ale stále přilétají noví turisté. Lidé jsou zoufalí, chtěla bych všem poradit, aby sem nelétali," vyzvala Natálie. Ti, kdo měli nejméně štěstí, museli dokonce přespat třeba jen na ručníku na parkovišti.

Řecké ministerstvo zahraničí zřídilo tři krizové linky v angličtině: +30 210 368 1730, +30 210 368 1259 a +30 210 368 1350.

"Nepřetržitě funguje také nouzová linka našeho velvyslanectví v Athénách: +30 694 4733 769," informovalo české ministerstvo.

Cestovní kanceláře pro své klienty vyšlou repatriační lety. Deset minut po půlnoci vyrazí let společnosti DER Touristik, pod kterou spadají cestovní kanceláře Fischer a EXIM Tours. Čedok vypraví let 20 minut po půlnoci. První repatriační let odletí v noci i s turisty CK Blue Style. Další mají letět v pondělí v devět hodin ráno.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.