Češi si už měsíce utahují opasky. Můžou kvůli tomu krachovat obchody

V Česku se šetří, kde se dá. Kromě toho, že se Češi stali přeborníky v šetření energiemi, se teď snaží snižovat i další výdaje. "Šetří proto, protože jim klesá reálná hodnota mezd kvůli inflaci. Inflace je zásadní problém české ekonomiky, pokud se nevyřeší, budou bohužel muset české domácnosti šetřit," upozornil ekonom David Marek.

To potvrzují i statistici, podle kterých se v Česku šetří nejvíc na potravinách. Lidé podle nich také omezili nákupy zboží do domácnosti a v e-shopech. Naopak víc se utrácí za pohonné hmoty nebo oblečení.

[chooze:article;value:494836]

"Obecně si lidé odpírají nákup drahého zboží, které se dá odložit, ale šetří také tou formou, že raději kupují levnější potraviny než ty, které byli zvyklí kupovat dosud," poznamenal Marek.

Podle ekonomů teď lidé začali šetřit také na pivu, to si teď raději dopřávají doma než v hospodě. Právě hospody a obchody v malých městech jsou podle odborníků na pokraji přežití, tak dlouhodobý pokles tržeb totiž ještě nezažily.

"Menší prodeje znamenají také menší objemy pro výrobu, takže to dopadá i na výrobce," řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. 

[chooze:article;value:493759]

Pokles tržeb ale netrápí všechny země Evropské unie, třeba v Polsku prodeje dokonce rostou, a to možná i díky Čechům, kteří tam jezdí za levnějším. "Když Češi jezdí na nákupy do Polska, tak se tím snižují tržby českých obchodníků. Zároveň také to ovlivňují daně, kdy se Čechům vyplatí jezdit třeba pro tabákové výrobky do Polska. Je i na nastavení parametrů v jednotlivých státech, jak budou podporovat své obchodníky. V tuto chvíli to vypadá, že čeští obchodníci moc velkou podporu nemají," sdělil ekonom Štěpán Křeček. 

"Pokud by vláda chtěla lidem opravdu pomoci, tak by musela snížit DPH na potraviny, prostě je nefér, když v Polsku mají nulu DPH, v Česku máme 15 procent a všem tady přijde normální, že DPH na točené pivo je nižší než DPH na ovoce a zeleninu," uvedl Prouza. 

O hypotéky výrazně klesl zájem. Můžou za to vysoké úrokové sazby:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.