Češi si více nosí do práce obědy. Přestávají zbytečně vyhazovat zbytky

Oběd do práce si v krabičce nosí i pan Jíra. Nejdříve prý vyzkoušel kupované polotovary, které si jen ohříval, teď si už i vaří. "Když jsem začal těmi polotovary, tak jsem byl nadšený, ty ceny byly kolem 80, 90 korun za porci, která třeba u nás v jídelně stojí 120, ale velice rychle se to přejedlo a zkusil jsem si tu variantu vařit doma, to vyšlo ještě levněji," prohlásil.

Holandský řízek, zelenina na másle a bramboráčky, vlastnoručně připravený oběd ho prý vyšel na zhruba 50 korun. Takových Čechů oproti předchozím rokům přibývá, jídlo si do práce podle dat nosí téměř každý druhý zaměstnanec.

"Jídlo do práce si nosím proto, že jednak to je logicky výhodnější a jednak je manželka excelentní kuchařka, takže samozřejmě mi to i víc chutná," vysvětlil pan Vladislav Kašpar.

[chooze:article;value:516661]

Češi se oproti předchozím rokům snaží také nenechávat zbytky. Podle průzkumu až 81 procent lidí změnilo své návyky. Lidem prý už nevadí ani oběd typu co dům dal, tedy dojídání jídla z předchozích dní.

Podle ekonomů lidé díky menšímu plýtvání s jídlem měsíčně ušetří i tisíce korun. Průměrná česká domácnost ještě donedávna ročně vyhodila až 35 kilo potravin.

"Pokud by průměrná domácnost omezila plýtvání potravinami, tak by mohla uspořit až 8 000 korun za rok," upozornil ekonom Petr Studnička.

Podle odborníků se řada Čechů naučila správně nakupovat. Sestaví si jídelníček na následující dny a v obchodě nakupují podle seznamu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.