Češi si zapomněli vyzvednout miliony korun. Už brzy propadnou státu

"K 31. 1. 2023 je evidováno 1 019 účastníků důchodového spoření, kteří si o své prostředky dosud nepožádali," informovala referentka z tiskového oddělení Generálního finančního ředitelství Klára Křehlová. "Jedná se o nevyplacené prostředky v celkové výši 4 607 950 korun," dodala.

Přeplatek vyšší než 100 korun má celkem 490 účastníků. Ti mají na finančních úřadech 4 601 069 korun. "Za rok 2022 si o vrácení prostředků požádalo 112 účastníků v celkové výši 1 526 240 korun," upozornila Křehlová.

[chooze:article;value:491613]

Na to, aby se lidé o své peníze přihlásili, už nemají moc času. "Prostředky z druhého pilíře důchodového spoření mohou být poplatníkům vyplaceny nejpozději do konce roku 2023," sdělila Křehlová. "Poté budou v souladu se zákonem převedeny do státního rozpočtu," varovala už dříve mluvčí Generálního finančního ředitelství Hana Baráková.

Druhý pilíř fungoval v letech 2013 až 2016. Občané pět procent své hrubé mzdy odesílali do penzijního fondu. Zájem ale nebyl velký, i proto tento pilíř skončil už 1. ledna 2016.

"Nevyzvednuté prostředky z druhého pilíře důchodového spoření mohou být poplatníkovi vyplaceny pouze na základě podané žádosti o vrácení přeplatku u svého místně příslušného finančního úřadu," upozornila Křehlová.

[chooze:article;value:491434]

Penzijní společnosti i finanční úřady o možnosti vyplacení tohoto přeplatku lidi informují. Více než tisícovka lidí si pro ně však přesto nepřišla.

Přeplatek správce daně vrátí 30 dní po podání žádosti o vracení přeplatku. Žádost si lidé můžou vyplnit ve webové aplikaci Finanční správy. Mohou si také vytisknout a vyplnit vzorovou žádost, kterou najdou na webu Finanční správy, a tu následně odevzdat na příslušném finančním úřadu.

Bez důchodové reformy nastane peklo, tvrdí premiér Petr Fiala (ODS):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.