Češi skončili v čele mise na Slovensku. Vystřídali je Španělé

Začátek slavnostního předání velení mezinárodní mise na Slovensku posunul opožděný příjezd slovenského prezidenta. Někteří z nastoupených vojáků přitom jen velmi obtížně zvládali dlouhý čas na slunci. S novým vedením chce NATO mezinárodní bojový kontingent ještě rozšířit.

"Praporní uskupení se mění na brigádní, což v reálu v rámci bojové činnosti zahrnuje až několik praporů. Samozřejmě je to náročnější i na řízení," dodal ke změnám náčelník Generálního štábu Armády České republiky Karel Řehka.

Vojáků tak v Lešti přibydou tisíce. Brzy tam dorazí Turci nebo Rumuni. Těch českých naopak bude podstatně méně. "Nově jich tady bude 180, což je méně než polovina toho, kolik jich zde bylo teď," říká končící velitel mezinárodního praporu v Lešti Radek Šoman.​

[chooze:article;value:562814]

Změny nastanou také na straně hostitelské země, tedy Slovenska. "Budeme připravovat nové prostory tak, abychom mohli mít posílenou přítomnost vojáků v případě ohrožení," prohlásil slovenský ministr obrany Robert Kaliňák.

Slovenská Lešť ale není jediným zahraničním působištěm českých vojáků. "Armáda České republiky má nasazeno zhruba 600 vojáků ve 13 zahraničních operacích," shrnula jejich působení mluvčí české armády Magdaléna Dvořáková.

Nejvíce jich je na východě Evropy. "V Pobaltí jsme nasazeni se samohybnými houfnicemi Dana a obrněnými vozidly Titus. V Polsku máme vrtulníky," dodala Dvořáková.

[chooze:article;value:560447]

Španělé nakonec vedení mise na Slovensku převzali těsně před pondělní druhou hodinou odpolední. Postupně by jich u našich východních sousedů mělo působit až 750. Změna velení znamená třeba výměnu lékařů a dalšího zdravotnického personálu. Ten tam po dva roky zajišťovali hlavně Češi.

Španělé musí také absolvovat náročné stěhování. "Mají to složitější. Musí využívat lodní dopravu, musí objíždět půlku Evropy. A potom nasedají na vlak," popisuje jejich anabázi Šoman.

V Lešti by se brzy měly objevit také portugalské tanky Leopard 2A6 nebo stíhače tanků Centauro. I ty budou součástí mezinárodního kontingentu, kterým chce NATO zastrašit případné protivníky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.