Češi své vládě nevěří. Průzkum pro ni dopadl otřesným výsledkem

[chooze:gallery;value:36648]

​Vládě nevěří 75 procent dotázaných. "Důvěra v instituce je obecný ukazatel, který odráží důvěru ve stát a celkový systém," uvedl analytik STEM Jiří Táborský.

Nejhůře dopadla vláda

Nízká důvěra ve vládu souvisí podle politologa Jana Bureše s její politikou. "Obecně to odpovídá určitému rozladění voličů z toho, že ta vláda nedělá to, co od ní očekávali. To jsou voliči, kteří volili zejména koalici SPOLU a očekávali reformy, které ta vláda za celou dobu, co je u moci, neudělala," vysvětlil pro TN.cz.

[chooze:article;value:564863]

​"A voliči, kteří zásadnější reformy nechtějí, řekněme voliči ANO, si vládu spojují se zdražováním, vysokou inflací a neschopností snížit vysoké ceny energií," doplnil Bureš. Trend nízké důvěry ve vládu je vidět i ve volebních průzkumech. "Je vidět, že podpora voličů se přelévá spíše směrem k opozici, která tu vládní politiku kritizuje," popsal.

"Vládě důvěřují patrně pouze tvrdá voličská jádra vládních stran a ta čísla odrážejí i to, že část voličů vládních stran je více či méně nespokojena s tím, jak vláda pracuje," řekl politolog Josef Mlejnek. A to navzdory zlepšující se ekonomické situaci. "V lidech přetrvává to přesvědčení, že ceny jsou pořád příliš vysoko," dodal s tím, že podle lidí by měla vláda dělat více a lépe komunikovat.

Policii i armádě lidé věří

Nejlépe v průzkumu dopadla policie i armáda. Policii věří 74 procent dotázaných a armádě 70 procent. Důvěře veřejnosti se těší dlouhodobě.

"Policisty vídáme a přicházíme s nimi do styku," uvedl pro TN.cz bezpečnostní analytik Lukáš Visingr. "Zkušenosti lidí s policisty jsou dobré. To je obrovský kontrast s tím, jak byla vnímána Veřejná bezpečnost za bolševika a jak je vnímána policie teď," podotkl. "Samozřejmě si vykládáme vtipy o policistech, ale normální člověk ví, že když půjde za policistou, ať už republikovým, nebo městským, tak v drtivé většině případů se mu dostane pomoci," vysvětlil.

[chooze:article;value:564928]

​"U armády hraje velkou roli, že pomáhá při živelních pohromách. Při záplavách byli vojáci první, kdo vyrážel, a stejně tak když jižní Moravu zasáhlo tornádo. Vojáci odvedli obrovský kus práce," připomněl.

Podle Visingra je důležité i to, že se armáda zapojuje do zahraničních misí i cvičení NATO. "Sice máme armádu malou, ale co se týče kvality, tak jsme vysoko nad průměrem NATO," zdůraznil. V některých oblastech je podle něj česká armáda na špičce, zejména v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Zdůraznil i historické důvody. "V historii máme spoustu hrdinů-vojáků, na které můžeme být hrdí," sdělil Visingr. Jde zejména o parašutisty, kteří zabili Heydricha, letce ve Velké Británii, vojáky bojující na obou frontách za 2. světové války i legionáře za 1. světové války. 

Hrdiny z historie si navíc pravidelně připomínáme. "Tyto věci jsou populární a lidé to vnímají. Když se jde rodina podívat na připomínkovou akci a vidí tam vojenskou show, tak se jim to v hlavě s armádou chtě nechtě spojí a armádu vnímají pozitivně," sdělil.

Armádě a policii nahrává podle Visingra i apolitičnost. "Lidé vnímají armádu a policii jako něco čistého oproti té špinavé politice," dodal.

Politolog Vladimír Hanáček zhodnotil dosavadní rok v Poslanecké sněmovně. Podívejte se na rozhovor ve vysílání TN Live z minulého týdne:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.