Moderní bydlení

Češi umělé inteligenci zatím příliš nevěří. Mají z ní strach a nerozumí jí

Svět jásá, že počítač už dokáže psát a mluvit jako člověk – Češi jen krčí rameny. Světové srovnání ukazuje, že nejsme žádní AI hujeři, spíš národ skeptiků. Stroje přitom mají v mnoha disciplínách oproti člověku výhodu. "Hendikep je lidský mozek, protože lidský mozek je šíleně pomalý oproti těm algoritmům," řekl vedoucí Ústavu automatizace a měicí techniky brněnského Vysokého učení technického Václav Jirsík.

Výzkum ukázal, že Češi ve srovnání se světovým průměrem umělé inteligenci příliš nerozumějí a silněji vnímají rizika jejího rozvoje. "Dokáže rozpoznat vaše pocity, vaše záměry," dodal Jirsík.

[chooze:article;value:577996]

​Obavy částečně způsobuje i sama technologie. Nové jazykové modely sice dokážou napsat román, vymyslet vtip nebo recept na večeři, ale člověk nikdy neví, jestli lžou, nebo mluví pravdu. Nasazení chatbotů při komunikaci se zákazníky moc důvěry nebudí. 

"Ta technologie ještě není úplně dokonalá. Někdy odpovídá opravdu jenom na základní otázky, ne vždy je úplně pochopí a není schopná vést hlubší diskuzi," poznamenal IT expert Miloslav Lujka.

Lidé pak nabývají přesvědčení, že podobně chybuje stroj i v jiných aplikacích. Opak je ale pravdou. Čeští vědci využili umělou inteligenci při kalibraci elektronového mikroskopu a jako první na světě získali skutečnou podobu chromozomu. Lékařům zase počítač pomáhá odhalit nádory. "Vidíme zde, že poukazujeme na malou lézi plicního parenchymu, ze které by teoreticky mohla jednou v budoucnu být i rakovina plic," výkonný ředitel společnosti Carebot Matěj Misař.

[chooze:article;value:572776]

​Britští vědci díky AI vyvinuli robotický palec. Člověk s ním prý dokáže míchat a držet nápoj v jedné ruce, odnést čtyři mandarinky nebo zahrát tu nejtěžší skladbu na kytaru. Také TV Nova jde s dobou a má svoji virtuální moderátorku. "Každé ráno se ode mě dozvíte, jestli jsou vám hvězdy nakloněny," říká AI moderátorka Luna.

Právě praktické aplikace pomohou podle sociologů důvěru Čechů obnovit. U jiných přelomových technologií patříme mezi světové premianty – například v bezhotovostním placení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.