Češi už šetří i na tom nejnutnějším. Trpí tím jejich zdraví, říká odborník

"Lidé by chtěli jíst zdravě, už si ale bohužel tak často nemohou dovolit kupovat suroviny, na které byli zvyklí a ve stejném množství," říká Tomáš Ulč, nutriční terapeut plzeňské EUC kliniky.

Podle celoevropského průzkumu FOOD společnosti Edenred, kterého se u nás zúčastnilo 5 700 strávníků, si jen 37 % Čechů dopřává jídlo ve stejné kvalitě jako před vysokým nárůstem cen. Data z posledních měsíců ale naznačují, že se ceny obědů po delším období růstu konečně stabilizovaly. Na rostoucí ceny reagují také zaměstnavatelé, kteří svým zaměstnancům postupně navyšují příspěvky na stravné.

[chooze:article;value:504109]

​V dubnu Češi za obědy průměrně utratili 180,3 koruny, což bylo jen o necelou korunu více než v předchozím měsíci. V některých krajích průměrná cena obědů dokonce klesla. Vyplývá to z Edenred Restaurant Indexu mapujícího útraty od více než 220 tisíc majitelů benefitních karet.

Pokud lidé chtějí jíst zdravě, vždy je možné najít cenově přijatelné řešení, míní Ulč. "Je však potřeba věnovat pozornost složení jídel a v ideálním případě se vyhýbat pokrmům s vysokou energetickou, ale i biologickou hodnotou. Jedná se zejména o smažené a fritované pokrmy s velkým množstvím sacharidové přílohy, které postrádají zeleninu. Zájemcům o zlepšení životosprávy doporučuji například zdravá bistra nebo restaurace, kde si zákazník může 'svůj talíř' sestavit sám," vysvětluje.

Češi si během pandemie oblíbili roznáškové služby, pomalu se ale začínají vracet zpátky do restaurací. Dlouhodobě roste obliba fastfoodů, které zdravější varianty jídla začaly také nabízet.

Češi šetří na jídle a volí méně kvalitní potraviny. Mohou tím ale poškodit své zdraví (11/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.