Češi už zase sportují. Populární je posilování i lední hokej

Češi se podle odborníků rozhodli zase sportovat a zajímá je hlavně posilování. Lidé si oproti jiným rokům prý daleko víc platí profesionální trenéry. Za ty je průměrný člověk schopný ročně utratit až 6 000 korun.

Češi se ale nevyhýbají ani kolektivním sportům. Tím nejpopulárnějším je v poslední době prý lední hokej.

"Sportovci vynakládají za vybavení nemalé výdaje. Nejčastěji za obuv, oblečení, výzbroj, výstroj nebo další specifické vybavení pro sport utratí dva až pět tisíc korun ročně," řekl Petr Solomon z Týmuj.cz.

Podle lékařů průměrný Čech během pandemie koronaviru přibral až šest kilo, a lidem se tím zhoršil i zdravotní stav. Problémem ale prý je i to, že Češi se odnaučili chodit na preventivní prohlídky. Přitom často s nadváhou přicházejí i nemoci.

[chooze:article;value:447148]

"Sami se o ně lidé hlásí poměrně málo, takže my se snažíme pacienty zvát aktivně, v takovém případě se dostaneme na to, že k nám chodí asi 70 procent pacientů, ale bohužel ten celorepublikový průměr je nějakých 30 procent," uvedl praktický lékař Vojtěch Mucha.

To, že se lidé vrací ke sportu, je dobře i podle psychologů. Z celosvětových dat totiž vyplývá, že ti, kteří méně sportují a mají nadváhu, jsou víc náchylní k psychickým onemocněním.

"Pokud mám pocit, že už to sám nezvládám, tak bych klidně někam zavolal, případně někam napsal. My máme výhodu, že v Čechách je relativně velká síť profesionálů, kteří vás dokáží nasměrovat," poznamenal psycholog Tomáš Morávek.

Během sportu se vyplavuje hormon štěstí. Sportovní aktivita tak podle psychologů může vyřešit řadu problémů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.