Češi v Alpách vyrazili na túru, přecenili síly. Záchranná akce trvala 15 hodin

V sobotu krátce po šesté ráno vyrazili tři Češi na túru u jižního úbočí rakouského ledovce Grossglockner s lyžařským a horolezeckým vybavením. Vyrazili ihned poté, co dojeli do Rakouska po několikahodinové cestě, a navzdory tomu, že podle předpovědi měl v tu dobu přicházel mráz a vánice, píše rakouský web Rosenhaim24

Dva čtyřicetiletí muži stoupali se svým 57letým přítelem v teplotě kolem minus devíti stupňů a při silné vichřici od jižního úpatí ledovce kolem rokle směrem k vrcholu, popisuje web Salzburg24 s odkazem na agenturu APA. Když muži zjistili, že už nemůžou jít vpřed a kvůli vichřici se nemůžou vrátit, rozhodli se zavolat na tísňovou linku. 

[chooze:article;value:531119]

​"Kvůli počasí se je nepodařilo zachránit vrtulníkem. Třináct horských záchranářů a jeden policista proto v sobotu večer ve 12:30 na turistických lyžích vystoupali na chatu Erzherzog-Johann," uvádí agenturní zpráva. Záchranáři pak pomalu směřovali ke skupině bezradných skialpinistů a slanili se k nim. Potom už je odvezli znovu k nejbližší chatě a odsud do údolí. 

Náročná operace trvala 15 hodin. Podle záchranářů se nikdo nezranil, zdravotní prohlídka odhalila pouze lehké podchlazení. 

V rakouských Alpách vyhasl život dalšího Čecha. Podle policie se srazil s jiným lyžařem (2/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.