Češi v těžbě lithia zaostávají. Fiala v Německu podepsal dohodu o spolupráci

Český a saský premiér se v dokumentu domluvili například na spolupráci při posilování surovinové, energetické a palivové bezpečnosti a soběstačnosti. K dalším tématům patřilo také posilování přeshraniční spolupráce při ochraně klimatu, snižování emisí a spolupráce při transformaci průmyslu a těžbě strategických surovin, a to zejména lithia.

Tento cenný kov, který se používá především v bateriích pro elektromobily, nabývá v posledních letech na významu díky rostoucímu zájmu o obnovitelné zdroje energie. Velké ložisko lithia se nachází právě na česko-saské hranici. Geologové odhadují, že by mohlo představovat jedno až tři procenta světových zásob.

[chooze:article;value:362429]

Zatímco na české straně ale stále čekáme na konečnou studii proveditelnosti těžby lithia, Němci už staví vlastní továrnu na výrobu velkokapacitních baterií, takzvanou "gigafactory". Její výstavba se plánuje i v Čechách.

Lithium se stalo velkým tématem už v roce 2017, kdy tehdejší ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) podepsal o těžbě a zpracování lithia na Cínovci memorandum s australskou společností European Metals Holdings, které Andrej Babiš (ANO) později vypověděl. Australané nyní drží v Geometu menšinový podíl, většinu má ČEZ.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.