Češi ve velkém vyrazili na polské tržnice. Vykoupili, co se dalo

Už od časného rána bylo na enormní nápor na tržnicích vše nachystáno. Klobásky se grilovaly, pořadatelé vybírali 30 korun za parkovné a trhovci se mohli přetrhnout, aby Čechy přilákali právě ke svému stánku.

Na tržnici do obce Kudowa-Zdrój v sobotu vyrazil i reportér TV Nova. A i když byl v Polsku, slyšet tam byla téměř výhradně čeština, nápisy byly v českém jazyce a platit se dalo českými korunami.

"Nakupují tu hlavně Češi, prodá se všechno. Nejvíc chtějí jídlo a cigarety," prozradil jeden z prodejců. "Klobásky, sýry, chleba," jmenuje oblíbené produkty českých zákazníků další prodejkyně. 

Několik velkých parkovišť v příhraniční obci se zaplnilo už kolem deváté ráno. Všechna auta měla českou SPZ a reportér tam narazil i na autobus, který přijel až z Neratovic. Vyjížděli v šest ráno a pro dopravce je to poslední dobou velmi lukrativní štace.

[chooze:article;value:525907]

​"Tento měsíc jsem tu už potřetí. Musí se to sem pak všechno vejít. Horší to je při výstupu, to se strhne mela, aby si to všichni rozebrali. Někdy je něco i rozbité nebo vylité," popsal svou zkušenost autodopravce Martin Tomek.

Předešlé roky na polské tržnici před Dušičkami Češi nakupovali hlavně věci s tímto svátkem spojené. Teď frčí hlavně potraviny, pohonné hmoty a oblečení. Tradičně nejdelší fronty Češi stojí u stánků s cigaretami a tabákem. "Je to až 400 korun úspora na karton," vysvětlují. 

Na odpočinek si naprostá většina polských obchodů a tržnic vyhrazuje neděli. Další velký nápor očekávají před Mikulášem a Vánocemi.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.