Češi vloni přispěli na charitu přes miliardu korun. Nejvíce na nemocné děti

Češi rádi pomáhají. Podle statistik se do pomoci někdy zapojil každý druhý. Pravidelně přispívá zhruba třetina národa. Do historie se nedávno zapsala sbírka na dvouletého Martínka. Během několika dní se na léčbu vzácného AADC syndromu vybralo přes 150 miliónů korun.

"Na Doniu se tolik peněz na jednu konkrétní sbírku nikdy v historii nevybralo. Přispěly stovky tisíc lidí sto korunovými částkami, to je něco neuvěřitelného," popsal zakladatel projektu Donio David Procházka.

Právě nemocným dětem anebo rodinám, které přišly třeba o tatínka, prostřednictvím tohoto charitativního projektu lidé loni darovali přes 590 miliónů korun, tedy dvakrát víc než v roce 2022. Peníze se vybraly na zhruba dva tisíce příběhů, průměrná výše daru byla 675 korun.

[chooze:article;value:543721]

​Nemocným finančně pomáhá i nadace Dobrý anděl. Loni potřebným rozdělila téměř 400 milionů korun. "Dobrý anděl funguje 12 let a pomáhá rodinám, kde buď táta, maminka anebo někdo z dětí trpí vážným onemocněním," vysvětlil spoluzakladatel nadace Petr Sýkora.

Jednou z nich je i rodina malého Matyáše. Ten se narodil s vrozenou vadou srdce, ke které se přidružily další potíže. "Já bych chtěla poděkovat všem dobrým andělům, všem dobrým lidem, kteří jsou kolem nás a kterým není lhostejný osud těch zdravotně znevýhodněných," vzkázala Matyášova maminka Lucie.

Ve společnosti ale přibývá i lidí, kteří pomoc potřebují. Třeba projekt Patron dětí pomáhá v oblastech zdravotní pomoci, školného a stravného, rozvoje a vzdělávání. "Máme žádostí na zájmové aktivity dětí čím dál tím více. V podstatě, když bych to měla srovnat, tak mezi lety 2022 a 2023 jsme v roce 2023 pomohli o 50 procent víc dětí," řekla manažerka klíčových patronů Kateřina Mlatincová.

Nejvíc peněz od svého vzniku loni vybral i projekt Znesnáze21, a to přes 113 miliónů korun. Přispívalo se nejenom na nemocné děti, ale třeba i na samoživitele. Česko v případě charity patří k nejvelkorysejším národům na světě. V žebříčku jsme se loni umístili na jednačtyřicátém místě.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.