Češi vypozorovali přes půl milionu ptáků. Sýkorka zvítězila už potřetí

Sýkora koňadra ovládla statistiky jak v plošném výskytu, tak v celkových počtech. "Mezi nejpočetněji pozorovanými druhy jsou sýkora koňadra, vrabec polní, vrabec domácí a sýkora modřinka. Žebříček nejčastěji zaznamenaných druhů je ale trochu jiný. Vysoká početnost nemusí znamenat, že druh během své hodinky viděla většina účastníků," nastínil koordinátor Ptačí hodinky Ondřej Belfín. 

Pěkně to lze podle něj ukázat na příkladu vrabců a modřinek. "Zatímco modřinky se ukázaly na 67 % krmítek, vrabci jich navštívili během sčítání zhruba 40 %. Když už se ale vrabci objevili, přilétli průměrně v mnohem větším hejnu, takže ve výsledku početně předběhli 'častější' modřinky," vysvětlil rozdíl mezi údaji Belfín.

[chooze:article;value:482988]

​Všech deset nejčastěji pozorovaných druhů bylo stejných jako v roce 2022, pouze došlo ke změně pořadí, kdy strakapoud velký klesl z pátého na deváté místo. "Méně početné byly i ostatní 'lesní druhy', např. sojka obecná, pěnkava obecná nebo dlask tlustozobý. Díky datům z posledních pěti let vidíme, že pro některé druhy mohou být takové sezónní změny v četnosti podobné. To naznačuje, že jejich výskyt během sčítání mohou ovlivňovat stejné faktory, např. teplota nebo množství semen," doplnil. 

Proto je podle něj důležité sledovat, jak se situace vyvine v dalších letech. "Když se u 'lesních druhů' podíváme na proběhlých pět ročníků, vidíme výkyvy nahoru i dolů. Proto je důležité sčítat několik let po sobě. Jen tak zjistíme, jestli se jedná o krátkodobé výkyvy nebo dochází k dlouhodobým změnám," dodal Belfín.

[chooze:article;value:483129]

​Pátého ročníku sčítání ptáků na krmítkách od 6. do 8. ledna se zúčastnilo 28 tisíc lidí z celé republiky, kteří odeslali 18 tisíc hodinových sčítání, během kterých pozorovali 517 tisíc ptáků. "Mezi sčitateli najdeme tři tisíce rodin, desítky školních kolektivů a také nejstaršího sčitatele v úctyhodném věku 94 let," doplňuje Belfín.

Účast veřejnosti je pro sčítání ptáků na krmítku klíčová. "Jen díky ohromnému množství dobrovolníků získáváme takové množství cenných údajů o našich přezimujících ptácích. Děkujeme všem, kteří se do sčítání zapojili," uzavřel.

Ústečtí ornitologové se minulý rok snažili zachránit kriticky ohroženého dravce:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.