Češi vyráží na vánoční trhy do ciziny. Ceny se tam hodně liší. PŘEHLED

Češi vánoční trhy milují a poslední dva roky o ně kvůli covidové pandemii přišli. Letos se ale žádná podobná omezení neplánují a svařák tak už pár dní teče proudem. Česká města na vánoční výzdobě nešetří a například trhy na pražském Staroměstském náměstí jsou opakovaně označovány za jedny z nejhezčích na světě. Přesto ale Češi rádi vyráží na vánoční trhy také do zahraničí, hlavně do sousedních zemí. 

Drážďany

Saské město patří mezi jeden z nejoblíbenějších cílů českých vánočních nakupujících a při procházce po trzích v Drážďanech je čeština slyšet na každém rohu. Turisté mohou do samozvaného německého hlavního města Vánoc vyrážet až do 24. prosince. Od posledních trhů v roce 2019 se však mnohé změnilo. Své zboží k prodeji nyní nabízí o 20 procent méně obchodníků. A ti, co zůstali, zvedli ceny, upozorňuje německý deník Bild.

Svařené víno tak stojí letos v průměru o 50 centů více, tedy 4,50 eura (v přepočtu 110 korun). Zdražila také oblíbená německá pochoutka bratwurst neboli grilovaná klobása. Nově stojí také 4,50 eura namísto 3,50 eura (85 korun) v roce 2019.

Norimberk

Také toto město v Bavorsku má jedny z nejhezčích vánočních trhů. Očekává se, že od pátku 25. listopadu do soboty 24. prosince do něj dorazí kolem dvou milionů hostů z celého světa. Letos návštěvníky čeká spousta nových stánků, například s bio produkty, ale kvůli vysokým cenám energií bude tento rok omezeno vánoční osvětlení. 

"Vánoční osvětlení omezíme z hlediska prostoru a času. V podstatě budou osvětleny hlavní cesty, které vedou na Christkindlesmarkt, zatímco vánoční osvětlení v bočních ulicích bude výrazně omezeno a v některých případech zcela vynecháno," informovala radnice.

[chooze:article;value:477306]

​I v Norimberku se zdražovalo. Svařák vyjde v průměru na 4 eura (98 korun), což je o 50 centů více než v roce 2019. Připlatí si i abstinenti a děti, protože dětský punč místo 2,50 eura (61 korun) v roce 2019 stojí letos 3,50 eura (85 korun). Celkově se průměrně zdražovalo o zhruba třetinu.

Vídeň

Rakouské hlavní město nabízí také nádherné trhy, na které míří každoročně spousta Čechů. Ve městě se letos otevírá přibližně 30 trhů a také na nich se po třech letech muselo zdražit, v průměru o 10–20 %. Cena oblíbeného svařáku se tam pohybuje od 4,50 eura (110 korun). 

Také Vídeň kvůli úsporám omezila vánoční osvětlení. "Jsou použity pouze LED osvětlovací prvky a více než 40 stromů nebude letos vůbec osvětleno. Osvětlení se také zapíná o něco později a vypíná dříve," uvedla radnice na svém webu.

Bratislava

Hlavní vánoční trhy jsou letos v samém centru metropole na Hlavním a Františkánském náměstí od 24. listopadu do 22. prosince a také Slováci šli s cenami nahoru. Zatímco v roce 2019 jste například za oblíbené lokše bez náplně dali 1,20 eura (v přepočtu 29 korun), letos to jsou už 2 eura (48 korun). 

Zdražil také trdelník, který si před pandemií lidé koupili v průměru za 3 eura (73 korun) a dnes se prodává až za 5 eur (122 korun). Svařené víno bylo v roce 2019 od 1,50 eura až 2 eura (do 50 korun), a letos za něj někteří prodejci chtějí dokonce 4,50 eura (110 korun).

Krakov

Největší a nejoblíbenější trhy v Polsku jsou na náměstí Rynek Glówny v Krakově. Ochutnat na nich lze tradiční polské speciality jako koprovou polévku a boršč. Trhy se zde budou konat až do 2. ledna 2023.

Ceny na polských trzích jsou o něco nižší. Svařák lze pořídit za 10 až 12 zlotých (67 – 80 Kč), punč do 12 zlotých (80 Kč), langoš za 14 až 19 zlotých (94 – 128 Kč) a například polská specialita bigos vyjde na 15 zl/300 g (101 Kč).

Podívejte se, jak to vypadalo v neděli na trzích v Česku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.