Češi vystavili Fialově vládě vysvědčení. Většina není s kabinetem spokojená

Kdyby se fungování současné české vlády známkovalo jako ve škole, kabinet by se pěkných výsledků nedočkal. "Při pohledu na nynější hodnocení je skutečných podporovatelů jen velmi málo," uvádí agentura STEM/MARK.

Výborně by totiž kabinet ohodnotily pouze 4 % vládních voličů, chvalitebné hodnocení by pak vláda dostala od více než čtvrtiny lidí (26 %). Trojku by zase udělili 4 z 10 Čechů (38 %). Zbylých 29 % oslovených je ale v hodnocení daleko skeptičtějších, dostatečnou by dalo 19 % respondentů. Podle 10 % by pak kabinet neprospěl.

[chooze:article;value:524396]

Z průzkumu je patrné, že skeptičtější vůči vládě jsou nejčastěji mladí lidé, ti ze středních vrstev, voliči koalice PirSTAN a Češi s o něco nižším zájmem o politiku.

"I přes aktuální dílčí nespokojenost by vládě zůstala většina voličů věrná. Často uvádí, že nemají alternativu, nebo je volba opozičních stran pro ně horší variantou. Pokud jde o bývalé voliče, tak téměř polovina by v tuto chvíli volila parlamentní opozici – dominantní hnutí ANO. Téměř čtvrtina by nyní nešla k volbám a zbylá část se ohlíží po nějaké neparlamentní nebo nové straně či hnutí," sdělil autor průzkumu Jan Burianec.

Nejlépe hodnocení jsou zástupci Pirátů

Lidé nejlépe hodnotí vládní zástupce Pirátů. Výbornou nebo chvalitebnou udělilo ministrovi pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi, ministrovi zahraničí Janu Lipavskému a ministrovi pro legislativu Michalu Šalamounovi 43 % dotázaných.

Za Piráty se pak umístilo hnutí STAN, jehož ministry ohodnotilo 33 % lidí známkou výborně nebo chvalitebně. Stejný počet lidí pak udělil jedničku a dvojku zástupcům ODS.

Nejhůře dopadli ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová z TOP 09. Ti by čtyřku a pětku dostali od 37 % oslovených. S opravdu minimálním rozdílem se hned nad nimi umístili zástupci KDU-ČSL.

​Lidé chválí zahraniční politiku

Kladně hodnotí vládu lidé zejména za postoj k ruské agresi na Ukrajině, zahraniční politiku a předsednictví Česka v Radě Evropské unie, které země předsedalo ve druhé polovině roku 2022. Špatné hodnocení si naopak kabinet vysloužil za komunikaci s veřejností, boj s dezinformacemi a inflací.

Průzkum probíhal od 5. do 11. října 2023 prostřednictvím on-line dotazování a zúčastnilo se ho 1085 lidí starších 18 let.

Opozice korespondenční volbu odmítá. Vláda ji ale chce prosadit (2/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.