Češi vytřídí hodně plastů, máloco se ale zrecykluje. Zálohy jsou nutné, říká expert

Ministerstvo životního prostředí počítá s tím, že systém záloh "petek" a plechovek se spustí v roce 2025. "V současné době se odevzdávají do sběrného systému, který všichni známe. Problém je v tom, že se toho nedaří vysbírat tolik, kolik bychom chtěli," nastínil Novotný.

"Cílem je zajistit, aby se do zpracování a znovupoužití pro ty nápoje vracelo maximum obalů, a to v co nejvyšší kvalitě a čistotě. Chtěli bychom dosáhnout zhruba 90 až 95procentní návratnosti materiálu," zmínil konzultant Institutu cirkulární ekonomiky.

Návratnost "petek" je v tuto chvíli podle něj zhruba 77 %. "Nicméně z 50 tisíc tun materiálu se zpátky do oběhu nedostane přibližně 10 až 13 tisíc tun. V černých popelnicích se navíc stále nachází spousta PET lahví. Tam v rámci výzkumů institutu nacházíme 20 až 30 tisíc tun, které končí ve sběrném odpadu. To nám nesedí s výše uvedenými čísly," podotkl Novotný.

[chooze:article;value:526891]

"Pokud vyhodíme PET lahve do žlutého kontejneru, tak se vytřídí a jdou na recyklaci. Ale z toho kontejneru můžou být kontaminované, proto se z nich ve velkém nová 'petka' už nestane. To by byla hlavní výhoda jejich zálohování, protože tím my můžeme zajistit čistotu toho materiálu," míní Novotný. 

Odpůrci zálohování ale upozorňují na několik nevýhod. "My ten systém máme nějak nastavený, máme nakoupené žluté popelnice, máme nakoupené tříděné linky, jsme zvyklí třídit. Budeme muset vybudovat celý nový systém, který bude stát peníze, lidé se to budou muset učit," zmínil argumenty druhé strany konzultant.

[chooze:article;value:524161]

​Ze strany měst a obcí zaznívá ještě argument, že současný systém sběru plastu je ekonomicky závislý na lahvích. "Když tam nebudou lidé dávat PET lahve, tak se to obcím přestane ekonomicky vyplácet. Ale ten systém je potřeba spravit od základu, aby nebyl závislý na PET lahvích," doplnil. 

Češi obecně mají pověst, že jsou dobří ve sběru odpadu. "My dokážeme vysbírat velké množství plastu do žlutých popelnic, ale málo se ví, že jen malá část z toho se zrecykluje na materiálové využití. Češi se za těch 20 až 30 let naučili třídit, zálohy by ale byly skokové zlepšení," uzavřel.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.