Češi zanedbávají prevenci. K lékaři často chodí, až když už je pozdě

Mohou zachránit životy a navíc za ně pacienti neplatí, přesto se Češi preventivním prohlídkám vyhýbají. Na ty základní v doporučené frekvenci chodí zhruba 32 procent Čechů. Každý pátý pak nechodí vůbec, prý se bojí špatných zpráv.

"Preventivní prohlídky jsou důležité z toho důvodu, že existují onemocnění, která se dlouho neprojevují, ačkoli už u člověka vznikla. Když jsou odhalena včas a včas se začne léčba, tak je mnohem menší dopad na pacienta i pro zdravotní systém," vysvětluje praktický lékař Vojtěch Mucha. 

[chooze:article;value:509081]

​Zanedbání preventivních prohlídek má na svědomí i pandemie koronaviru. Nejenom, že se lidé do ordinací báli kvůli tomu, aby se tam nenakazili, ale na řadě míst byl i omezený provoz.

V Česku se podle celoevropského průzkumu z posledních let nejvíc umíralo na nemoci oběhové soustavy. I kvůli zanedbání prevence přibývá lidí, kterým lékaři voperovávají mechanickou podporu srdce. "Jsou to sofistikovaná čerpadla, která se implantují do částí srdce pacienta, které selhávají, a přebírají jejich funkci," objasnil přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie v IKEM Ivan Netuka. 

Z dat vyplývá, že ani strašák jménem rakovina české pacienty neděsí. Je sice jednou z nejčastějších příčin úmrtí, v klíčovém věku na prohlídky pravidelně chodí ale jen polovina Čechů.

"U pěti procent pacientů jsme schopni najít nějakou genetickou vlohu, takže už od mala bylo jasné, že ten daný člověk nádorem onemocní. Jinak nádory jsou hlavně civilizační nemoc, takže třetina až padesát procent případů je vázáno na nezdravý životní styl, kouření, alkohol," říká klinický onkolog z IKEM Jan Novotný. 

[chooze:article;value:496108]

​Právě preventivní prohlídky podle lékařů můžou zachraňovat životy. Příkladem je i třicetiletá Helena. "Já jsem pět let po transplantaci jater, mám diagnózu ulcerózní kolitidy, což jsou chronické záněty střev. Každý rok chodím na preventivní prohlídky, kožní, gynekolog, ORL, rentgeny, sono. Myslím si, že zrovna u mě, protože jsem rizikový pacient, to je hodně důležité," prozradila. 

Existuje harmonogram, jak často a k jakému lékaři chodit. Čím starší jsme, tím více preventivních prohlídek a testů bychom měli absolvovat. Mladí lidé mají jednou ročně chodit třeba na kontrolu znamének, k zubaři a ženy na gynekologii. Ke svému praktickému lékaři na preventivní prohlídku by každý z nás měl přijít jednou za dva roky.

"Základem té preventivní prohlídky je, že s ním projdeme anamnézu, následně děláme takzvaná fyzikální vyšetření, změříme, zvážíme, změříme tlak, zrak, otestujeme moč," přiblížil Mucha. Nejvíc preventivních prohlídek napříč generacemi pacienti využívají u zubařů. Na ty pravidelně chodí zhruba padesát procent populace.

Místo návštěvy lékaře se Češi radí o zdravotních potížích na internetu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.