Moderní bydlení

Češi zanedbávají preventivní péči. Každých 20 minut kvůli tomu zemře člověk

Z průzkumu zdravotníků vyplývá, že lidé nejčastěji zanedbávají preventivní kontroly u praktického lékaře. "Z těch třech, na které by měli Češi chodit nejčastěji, tak je to preventivní prohlídka u praktického lékaře, potom u zubaře, ženy mají ještě preventivní prohlídku u gynekologa," uvedla manažerka projektu Prevence a preventivní prohlídky Blanka Majnušová.

Přitom na pravidelnou prohlídku u praktika hrazenou z veřejného zdravotního pojištění mají lidé nárok jednou za dva roky. "Z dat vyplývá, že jedna třetina onemocnění je určitě preventabilní. Jde zejména o kardiovaskulární onemocnění, pak jsou to nádorová onemocnění a samozřejmě infekční onemocnění, kterým lze pěkně předejít očkováním," řekla praktická lékařka Kateřina Javorská.

Odborníci zjišťovali, co by pomohlo přesvědčit lidi k častější návštěvě lékaře. Pacienti prý upřednostňují hlavně časovou nenáročnost a jednoduchost.

[chooze:article;value:578816]

"Taková ideální preventivní prohlídka u praktického lékaře by podle respondentů vypadala tak, že ji pacientovi praktik připomene, nebude moc dlouho čekat v čekárně, když už na tu prohlídku přijde, a zároveň ideálně by se na ni mohl objednat on-line," sdělila Majnušová.

Někteří pacienti se prý prohlídkám vyhýbají i kvůli strachu z toho, že lékař odhalí nějaké onemocnění. Přitom prevence prý dokáže prodloužit život ve zdraví až o pět let.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.