Češi zanedbávají preventivní prohlídky! Mohou přitom lidem zachránit život

Preventivní prohlídky u zubařů, praktiků, ale i screeningová vyšetření, která mají včas odhalit nádorová onemocnění. Češi mají takové prohlídky zdarma, využívá je ale podle odhadů jen půlka těch, kterých se týkají.

Přestože se podle údajů pojišťoven docházka na preventivní vyšetření lepší a vrací se na úroveň před covidem-19, stále je to málo. "Své klienty adresně zveme na preventivní screeningová vyšetření. Těchto vyšetření ale využije pouhá čtvrtina z nich," uvedla mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jana Schillerová.

[chooze:article;value:475872]

"Právě v uplynulých dvou letech jsme zaznamenali největší pokles u těchto screeningových vyšetření. Nepřišlo na ně zhruba 230 tisíc našich klientů," sdělila mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktorie Plívová.

Včasné odhalení nemoci přitom může nejen zachránit život, ale také ušetří náklady spojené s léčbou. Třeba rakovina tlustého střeva je v Česku velmi častá a je s ní spojena i vysoká úmrtnost. Zatímco na vyšetření putují od pojišťoven desítky milionů korun, následná léčba je v astronomických výškách.

"Jen za první polovinu tohoto roku jsme za screeningové vyšetření karcinomu tlustého střeva a konečníku zaplatili víc než 23 milionů korun, což je stejně jako za celý rok 2019. Následná léčba rakoviny tlustého střeva a konečníku stojí pojišťovnu ročně 200 milionů korun," nastínila Schillerová.

"V tuto chvíli se léčí víc než 300 tisíc klientů VZP s některým z nádorových onemocnění. Celkové náklady na jejich léčbu ročně přesahují 17 miliard korun," doplnila Plívová.

[chooze:article;value:481221]

"V nedostatku prevence opravdu tratíme miliardy. A dokonce je to jedna z možností, jak zvýšit chod ekonomiky, posílit tu prevenci," vysvětlil sociolog a člen Národní ekonomické rady vlády Daniel Prokop.

Češi mají nárok na řadu screeningových vyšetření. Například na mamograf můžou docházet ženy od 45 let jednou za dva roky. Screening děložního hrdla prostřednictvím cytologie pak můžou podstupovat jednou za rok už od 15 let.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.