Češi zase zchudnou! Od nového roku jim bude chodit nižší výplata

Prezident Petr Pavel na konci listopadu podepsal ozdravný balíček, který má podle vlády během příštích dvou letech snížit deficit státního rozpočtu o 150 miliard korun. Veškerá opatření, která jsou součástí, začnou platit od 1. ledna 2024.

A lidé tyto změny pocítí i ve svých peněženkách. Zaměstnanci totiž znovu začnou odvádět nemocenské pojištění ve výši 0,6 %, což se samozřejmě projeví na jejich příjmu.

[chooze:article;value:531757]

"Snížení sazby nemocenského pojištění pro zaměstnance v roce 2009 bylo nesystémovým krokem, který tehdy kritizovali i sociální partneři, a vedlo to k nerovnováze systému nemocenského pojištění," uvedlo na svém webu ministerstvo financí.

Z průměrné mzdy, která podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) činila v roce 2022 40 353 korun měsíčně, tak bude člověk do státní kasy odvádět každý měsíc o 242 korun víc.

Spočítejte si na kalkulačce, kolik bude činit váš příjem:

Zdroj: Peníze.cz - Předběžná kalkulačka čisté mzdy 2024

"Sazba nemocenského pojištění placená zaměstnavateli se v roce 2019 snížila z 2,3 % vyměřovacího základu na 2,1 % jako kompenzace za zrušení karenční doby. Díky tomuto kroku a zavedení dalších dávek nemocenského pojištění vykazuje od roku 2019 účet nemocenského pojištění záporné saldo, v loňském roce zhruba minus osm miliard korun. Zavedením tohoto opatření se očekává vyrovnání bilance účtu," doplnil rezort.

Češi chudnou nejvíce v historii. Více se dozvíte v následující reportáži (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.