Češka (42) obětí podvodu s kryptoměnou. Stálo ji to stovky tisíc

Dvaačtyřicetiletá žena v pátek přišla o velkou část svých úspor. Zavolal jí totiž muž, který se představil jako pracovník banky s tím, že si jejím jménem někdo zřídil bankovní úvěr ve výši několik set tisíc korun, pro přesvědčivost podvodu uvedl tři poslední čísla jejího občanského průkazu, adresu a datum narození.

Poté ženu kontaktoval další muž, vydávající se za kriminalistu. "Ten poškozené sdělil, že se stala obětí úvěrového podvodu a upozornil ji, ať nikomu nic neříká, jinak se dopustí maření vyšetřování a vyčká na telefonát bezpečnostního pracovníka její banky a ten jí řekne, co a jak, aby o peníze nepřišla," nastínil policejní mluvčí Jan Rybanský.

[chooze:article;value:497862]

​Následoval další telefonát údajného pracovníka banky, který ženu měl přesvědčit, aby vzala všechny své peníze z bankovního účtu a vložila je do bankomatu na Praze 5. "Žena podvodníka poslechla a z konta vybrala bezmála 900 tisíc korun a vydala se na skoro tříkilometrovou cestu za určeným bankomatem," pokračoval Rybanský.

Na daném místě ale Češka našla jen bitcoinmat, volající ji však ubezpečil, že se jedná vkladomat její banky. "Neodradilo ji ani bezpečnostní upozornění na přístroji o častých podvodech, ani potvrzovací doklad, že peníze vkládá skutečně do bitcoinmatu," uvedl Rybanský.

[chooze:article;value:497732]

​Žena provedla celkem 37 transakcí na základě QR kódů s bitcoinovou adresou, kterou ženě údajný bezpečnostní pracovník banky poslal prostřednictvím mobilní aplikace. Tím přišla o celkem 666 tisíc korun. "V tu chvíli si uvědomila, že se pravděpodobně stala obětí podvodu a v transakcích již dál nepokračovala," doplnil.

Podle ženy byli pachatelé při telefonování mimořádně přesvědčiví. Od výběru hotovosti až po vložení do bitcoinmatu s ženou po telefonu hovořili a nedopustili, aby s nimi hovor přerušila. "Nepřetržitě poslouchali dění okolo poškozené a naváděli ji, jak se zachovat, kdyby ji někdo oslovil. Kdyby se tak stalo například u bitcoinmatu při vkládání hotovosti, měla odpovědět, že probíhá policejní akce v režii kriminální služby," uzavřel mluvčí. 

Policisté ve Zlínském kraji vyšetřovali případ internetového podvodníka s kryptoměnami (04/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.