Česká armáda se rychle modernizuje. Dlouhou dobu na to neměla finance

S rozpočtem 150 miliard bude příští rok hospodařit česká armáda. Její stav je podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky dobrý, mezery se ale stále najdou. "Je potřeba si nezastírat to, že máme řadu mezer, které jsou dané tím, že jsme byli dlouhodobě podfinancovaní," přiznal.

Největší výzvou v následujících letech bude podle Řehky sehnat dostatek kvalifikovaných lidí, kteří budou obsluhovat zmodernizovanou techniku. Přes 20 let se do armády v podstatě neinvestovalo. Její modernizace je teď proto klíčová. Zásadními partnery armády jsou také dva průmyslové státní podniky LOM Praha a VOP CZ.

[chooze:article;value:511074]

"Státní podnik VOP CZ získal zakázku na výrobu vozidel CV-90, což jsou bojová vozidla pěchoty, která slouží k náhradě stávajících, mnohdy ještě sovětských vozidel," prozradil ředitel státního podniku VOP CZ Marek Špok. Spolu s tím také podnik VOP vyrábí bezpilotní prostředky a modernizuje tanky T-72, které budou sloužit do doby, než je nahradí německé Leopardy.

"Zanedlouho v České republice přistanou vrtulníky platformy H1, to znamená Viper a Venom, a my se v rámci této vrtulníkové techniky zaměříme na opravy, servis a údržbu těch vrtulníků," sdělil ředitel státního podniku LOM Praha Jiří Protiva.

Zároveň se také LOM Praha připravuje na případný nákup letounů F-35. "Státní podnik jako strategický partner armády by měl být taktéž zapojen, a to do oblasti údržby, výcviku, simulačních technologií a samozřejmě i logistiky," dodal Protiva. Budoucností armády tak není nic jiného než modernizace a dostatek personálu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.