Česká armáda trénuje odvody civilistů. U branců bude zjišťovat i jejich zájmy

Už od 9. května na celém území republiky pořádá česká armáda cvičení, jehož cílem je prověřit schopnost armády odvádět civilisty. Ve čtvrtek se konal závěr tohoto cvičení. Do cvičení se zapojila krajská vojenská velitelství na 28 místech ve všech 14 krajích.

Na těchto stanovištích si armáda nacvičovala vše nezbytné pro odvod. Předmětem nácviku byla například prezentace, lékařská prohlídka nebo osobní pohovor, při kterém se zástupci armády vyptávají například na koníčky či zájmy branců.

[chooze:article;value:503475]

Tato cvičení se konají dvakrát do roka. Obvykle však jde jen o test v rámci jednoho či několika krajských vojenských velitelství. Letošní nácvik, který zahrnuje všechna velitelství v Česku, je tak největší za posledních deset let.

Před samotným odvodovým řízením probíhá důkladná příprava. "Chceme mít jistotu, že armáda dokáže řízení materiálně i personálně zajistit. Až když máme veškerou dokumentaci a propojení s informačními vstupy, můžeme povolat občana k odvodu," vysvětlil zástupce velitele teritoriálních sil Jaroslav Hrabec.

U odvodní komise projde každý povolaný občan nejprve prezentací, kde je seznámen s celým průběhem odvodu. Pak jej prohlédne lékař, který na základě způsobilosti doporučí armádě zařazení. "Ty parametry, podle kterých lékař rozhoduje, neznáme. My dostaneme pouze to doporučení a závěr, jestli je člověk způsobilý ke službě, nebo ne," uvedl Hrabec.

[chooze:article;value:497662]

Nakonec je na řadě pohovor s armádními příslušníky. V něm si armáda ověří, že informace uvedené v dotazníku brance jsou pravdivé. Zároveň dostane možnost s brancem pohovořit o jeho přednostech a slabinách a i na základě toho zjistit, kam by se nejvíce hodil.

Proti závěrům odvodové komise se mohou povolaní lidé do 15 dnů odvolat. "Máme různé legislativní podmínky. Lidé mohou odmítnout službu například z náboženských důvodů. Obrana České republiky je ale podle mě nejen morální povinností, ale i emoční záležitostí a myslím, že většina občanů by toto povolání přijala a nezkoušela ho nějak obejít," myslí si Hrabec.

O tom, kdo je způsobilý k předstoupení před odvodovou komisi, rozhoduje v případě napadení vláda. "Povolávací rozkazy mohou jít občanům s brannou povinností, tedy starším 18 let. Vláda by rozhodla o tom, které ročníky povolá. Může to být jeden, dva, ale i tři ročníky, přičemž ministerstvo obrany by stanovilo, kolik lidí potřebuje," dodal Hrabec.

[chooze:poll;value:fc446a89711de5645172394c337132877f0d4f1a]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.