Česká ekonomika stagnuje už rok. Před covid se nevrátila jako jediná v Evropě

Odborníci se domnívají, že jde spíše o technickou recesi, protože v Česku je stále velmi nízká nezaměstnanost, a pokud se podíváme na starší odhady České národní banky (ČNB), byl současný vývoj ekonomiky očekávaný.

"Neprožíváme nic, co by se zapsalo do učebnic ekonomie jako recese. Opravdová recese je vždy spojena s masovým propouštěním zaměstnanců. A to u nás nevidíme. Proto mluvíme spíše o takzvané technické recesi," říká pro TN.cz člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Dominik Stroukal z Metropolitní univerzity Praha.

[chooze:article;value:475303]

​Další ekonom Štěpán Křeček z BH Securities se domnívá, že česká ekonomika by mohla začít růst už v příštím roce. "Lidé začali kvůli vysoké inflaci více šetřit a pokud tato inflace klesne, začnou znovu utrácet. Nejspíš v únoru by mohla úrokové sazby začít snižovat i ČNB a zlevní se hypotéky. To oživí trh s nemovitostmi a nižší úroky též pomohou domácím podnikům," uvádí Křeček.

​​Pro hospodářství je velmi důležité, jak se chovají domácnosti. "V Česku máme sklony k maniodepresivitě. Příznivá období přeháníme a v růstových periodách jsme zase schopni překonávat jiné státy Evropské unie. Ale když pak přichází krizové období, tak naše hospodářství klesá výrazněji než jinde," vysvětluje Křeček, proč se česká ekonomika nedostala jako jediná v unii na předcovidovou úroveň.

[chooze:article;value:506525]

​Ekonom Stroukal upozorňuje, že by stát měl začít podnikat aktivní kroky pro podporu svého hospodářství. "Budeme muset přijít s opatřeními, která růst ekonomiky podpoří. Ale nemyslím tím nasypání peněz do podniků, protože to by jen zvýšilo inflaci. Mělo by jít o nějaké hlubší strukturální změny," vysvětluje odborník z NERVu. A má namysli mimo jiné snadnější zaměstnávání cizinců v IT oborech či širší otevření vysokých škol pro studenty ze zahraničí.

Ekonomika v Česku meziročně klesla. HDP se zvýšil jen minimálně (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.