Česká kostymérka to dotáhla do Hollywoodu. Od Deppa dostala šperk

Sympatické kostymérce vděčí mnoho hvězd za krásné oděvy v legendárních filmech i seriálech. Mezi nimi jsou i hollywoodské špičky jako Johny Depp nebo Orlando Bloom. "Stáňo, děkuji, že ses o mě tak dobře starala. Jsi nejlepší," vzkázal Orlando Bloom uznávané Češce.

Kostýmní výtvarnice a stylistka Šlosserová je v oboru více než dvě desítky let a vytvořila tisíce kostýmů. Za zlomový považuje film Gladiátor. "Tam jsme oblékali davy komparzistů, a ještě jsem měla na starost herce. Začínalo se klidně ve tři ráno, abychom stihli být na place na osmou," zavzpomínala na náročnost natáčení Stanislava Šlosserová.

[chooze:article;value:492775]

K módě a kreativní tvorbě to českou kostýmní výtvarnici táhlo už od dětství. "V době, když jsem chtěla jít na střední uměleckou školu, byla ještě taková doba temna. Učitelka, která mi měla doporučit budoucí školu, mi řekla, že nejsem talentovaná, ať na nic uměleckého nechodím, takže jsem vystudovala střední zemědělskou školu," prozradila kostymérka, která má dokonce řidičák na traktor.

Po sametové revoluci nakonec studovala na vysoké škole design, dveře do světa se otevřely a Stáňa se rozhodla vydat do Británie za studiem angličtiny. "K filmu jsem se dostala právě tam. V hospodě jsem se seznámila s jedním mladíkem a později jsem zjistila, že jeho otec pracuje u filmu," vysvětlila. Oním tatínkem byl jako náhodou světoznámý filmový producent Terence A. Clegg.

[chooze:article;value:476386]

"Dozvěděla jsem se to až za hodně dlouhou dobu. Kvůli tomu, že mě požádali, jestli nechci předělat jeho pracovnu. Tam jsem si všimla vzkazů i od Meryl Streepové," popsala Stáňa. Clegg ji poté navrhl, jestli by nechtěla pomáhat v připravovaném snímku Mission: Impossible. Měla jim překládat komunikaci s českou produkcí. I když nedostala žádný honorář, byla to zkušenost nadevše.

Zlomový bod její kariéry byl film Gladiátor nebo Černý jestřáb sestřelen, kde oblékala vojáky do celé výbavy. Postupem času začala dělat mnohým hollywoodským hvězdám osobní kostymérku. "Dáváte na člověka pozor, oblékáte ho. Prostě se staráte o všechny jeho věci, aby jemu bylo fajn a aby byl připravený na scény. To jsem dělala třeba pro Michaela Douglase, Orlanda Blooma nebo Johna Malkoviche," svěřila se Stáňa s úspěchy.

[chooze:article;value:492987]

Pokud děláte někomu osobního kostyméra, tak se dostanete k člověku blíž, a je proto možné navázat i osobnější vztah. "Vybudovala jsem si ho s Orlandem Bloomem a s Johnem Malkovichem, ten si dokonce pamatuje, že mám dvě děti, protože jsem s ním točila několikrát. I Michael Douglas byl velice sdílný. Moc příjemná byla Angelina Jolieová," prozradila Stáňa své favority.

Když jsou herecké hvězdy spokojené, umí to dát najevo. "Od Angeliny jsem dostala takové jehlice do vlasů, tak je mám schované. Michael Douglas mi vybral víno, které má rád, a napsal mi na něj přání. Johnny Depp mi věnoval takovou starožitnou krabičku a v ní, když jsem to otevřela, byl starožitný šperk. On má hrozně rád starožitnosti," popsala kostymérka dárky od hvězd.

Kvůli rodině pracuje Šlosserová aktuálně především na projektech, které se natáčí v Evropě, potažmo v Česku. Pro Novu dělala třeba na úspěšných seriálech Guru a O mě se neboj, věnuje se také vlastní oděvní značce.

Dětský herec z filmu Což takhle dát si špenát prozradil, jak našel štěstí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.