Česká města bojují s potkany. Šíří vážné nemoci, začínají plošné deratizace

Města hubí hlodavce většinou dvakrát ročně, na jaře a na podzim. Jejich přítomnost ve městech totiž představuje pro lidi velké riziko, protože můžou přenášet řadu infekčních onemocnění. V tiskové zprávě o tom informoval Státní zdravotní ústav.

"Hlodavci, kteří se nacházejí v městském prostředí a žijí v okolí člověka, představují riziko pro jeho zdraví, jelikož mohou být přenašeči různých infekčních onemocnění," řekla Terezie Arnoldová, zástupkyně vedoucího Národní referenční laboratoře pro dezinfekci a deratizaci Terezie Arnoldová.

Hlodavci mohou na člověka přenést například leptospirózu, salmonelózu nebo opičí neštovice. "Stačí být v kontaktu s materiály, které škůdci kontaminovali, nebo třeba sníst hlodavci znečištěné potraviny," upozornila ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

[chooze:article;value:546848]

Infekce od hlodavců mohou dále přenášet i členovci, kteří na nich parazitují, například klíšťata nebo blechy. "Klíšťata, blechy či komáři mohou pak na člověka přenést například toxoplazmózu, lymskou boreliózu či klíšťovou encefalitidu," dodala Macková.

Nejčastěji se ve městech vyskytují potkani. V budovách a jejich okolí se objevují i myší domácí nebo krysy. Počet hlodavců je ale podle odborníků těžké odhadnout. "Neexistují žádné databáze, ve kterých by povinně byly zaznamenávány rostoucí či klesající trendy výskytu," vysvětlila Arnoldová.

​Většina měst proto dvakrát ročně, většinou na jaře a na podzim, deratizuje. Deratizaci zařizují správy obcí či městských částí. Je ale důležité, aby se striktně dodržovaly předepsané postupy. Rodenticidní přípravky, které se pro deratizaci nejčastěji používají, jsou totiž toxické.

"Při neodborné aplikaci mohou hrozit rizika primárních či sekundárních otrav necílových druhů živočichů. Proto je mimořádně důležité, aby při deratizaci byly dodržovány postupy správné praxe," zdůraznila Arnoldová.

Klíšťata v Česku už řádí! Jejich aktivita bude vysoká, varují odborníci:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.