Česká města šetří elektřinu, vyměňují pouliční lampy za úspornější

Noční ulice se starými sodíkovými lampami a ve vedlejší ulici už s novými led světly. Technici jich teď ve Šternberku montují 400. Město za ně zaplatí tři a půl milionu.

Až skončí, bude každá pátá lampa ve městě svítit úsporně. Za provoz veřejného osvětlení platí šternberská radnice ročně čtyři miliony korun. Díky novým svítidlům ušetří asi 300 tisíc.

"Když se veřejné osvětlení rozsvěcuje v osm hodin večer, takže do deseti svítí na plný výkon a potom do čtyř do rána se ztlumí o padesát procent," vysvětlil technik Darek Hnilica.

[chooze:article;value:488619]

Kompletní výměnu pouličních lamp udělali v nedalekém Šumvaldu už loni. Jejich počet zvýšili z dvou set dvaceti na tři sta dvacet. I přesto spotřebují méně elektřiny. "Ušetříme sedmnáct procent energie, ale také zvýšíme bezpečnost na komunikacích," věří šumvaldský starosta Josef Šenk (ODS).

LED světla budou mít také v Opavě. Výměna sedmi tisíc výbojek vyjde přibližně na 70 milionů. "V některých případech musíme vyměnit kabeláž, musíme vyměnit sloupy veřejného osvětlení," uvedl náměstek primátora Opavy Vladimír Schreier (za ANO).

Doposud v Opavě platí za veřejné osvětlení přibližně 26 milionů ročně. LED zářivkami radnice ušetří až 70 procent této částky. Než ledky nainstaluje, všechny zastaralé sodíkové výbojky zůstanou ztlumené o 10 procent.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.