Česká města zaplavily nutrie. Jsou nebezpečné, varují myslivci

Nábřeží ve Vyškově vypadá i v zimě jako zoologická zahrada. Mezi kačenami se nerušeně proplétají vykrmené nutrie, kterým děti házejí svoje školní svačiny. "Dětem se to líbí, ale ekologové z toho asi nebudou nadšení, až se to tady přemnoží," myslí si jedna místních.

Vyškovské nutrie ukazují, jakým tempem dokážou osídlit území bohaté na potravu. Nejdřív se objevili dva hlodavci. Když je lidé začali krmit, další se stahovali z okolí a pak nastalo období nekontrolovaného množení. "Před týdnem tady byly čtyři, teď je jich 25," tvrdí jeden z obyvatelů Vyškova.

Nábřeží je dnes prošpikované chodbami a vedení města si láme hlavu, jak problém vyřešit. S přemnoženými nutriemi měli problém i v Kuřimi na Brněnsku. Tamní radnice nakonec zakázala krmení. Cedule varující před krmením nutrií instalovali také v Uherském Hradišti nebo Mladé Boleslavi. V Praze a na řadě dalších míst přistoupily úřady k odchytu zvířat a jejich likvidaci.

[chooze:article;value:460978]

Myslivci a veterináři upozorňují všechny, kteří si pletou nutrie s domácími mazlíčky, že krmení může skončit i velmi nepříjemným poraněním. "Já bych to nikomu nedoporučoval. Přenášejí leptospirózu a nebezpečné parazity," varuje před interakcí s hlodavci myslivec Bohumil Straka.

Od loňského roku dostali myslivci novou pravomoc v boji s invazními druhy. Nutrie, norky, nebo mývaly teď může střílet každý myslivec s loveckým lístkem. "Za poslední roky jich střílíme kolem 12 tisíc a pořád to roste," dodává Straka.

Nutrie patří mezi nejvíce invazní druhy na planetě. Samice může stihnout i tři vrhy ročně a z každého se narodí až šest mláďat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.