Česká politika přišla o významnou osobnost. Zemřel porevoluční poslanec

"Ve věku 91 let dnes zemřel bývalý poslanec FS ČSFR, později náměstek ministra Vlády ČR, obětavý Skaut Ing. arch. Stanislav Žalud. Prožil život čestného a statečného muže. Ať odpočívá v pokoji, čest jeho památce," oznámil v úterý spoluzakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek na sociální síti X.

Poslanec za Občanské fórum a později komunální politik ODS v Přerově byl v letech 1968 a 1969 hlavním architektem Nového Jičína. Poté byl ve městě památkovým architektem. 

V roce 1968 založil v Novém Jičíně Klub angažovaných nestraníků (KAN) a také se podílel na druhé obnově tamějšího skautingu. V době normalizace se dostal do hledáčku Státní bezpečnosti. Po útocích a výhrůžkách musel z města odejít, upozornila Paměť národa.

[chooze:article;value:529328]

Na konci 80. let stál u zrodu Občanského fóra v Přerově. Ve Federálním shromáždění, kam jej zvolili ve volebním obvodu Severomoravský kraj, vydržel do rozpadu Československa.

Jedná se už o druhého významného politika, který v posledních dnech zemřel. Česká politická scéna už od neděle smutní kvůli úmrtí bývalého ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.