Česká pomoc Ukrajině láme rekordy. Na frontu šly tanky, munice i peníze

Naposledy minulý pátek přistály na Ukrajině dva naše bojové vrtulníky Mi-24. Přidaly se tak na už poměrně rozsáhlý seznam dodávek z Česka. "Na Ukrajinu jsme z našich skladů poslali například 62 tanků, 131 bojových vozidel pěchoty nebo šest helikoptér," sdělil premiér Petr Fiala (ODS).

Celkový výčet poskytnutého materiálu je ale mnohem delší. Odešlo přes 40 tisíc ručních zbraní a čtyři miliony nábojů. "My jsme za tu pomoc také dostali kompenzace zhruba v hodnotě 19 miliard korun od našich spojenců," dodal Fiala.

Na zbraně Ukrajině se ale skládají i jednotlivci, a to například prostřednictvím sbírky Dárek pro Putina. Celkem přes 200 tisíc dárců vybralo na pomoc už téměř 700 milionů. Pomáháme ale i jinak.

[chooze:article;value:543337]

V rámci humanitární, ale i rekonstrukční či hospodářské pomoci stát na Ukrajinu poslal už přes 1,5 miliardy korun. Pomoc za více než sedm miliard potom i díky darům veřejnosti Ukrajině poskytly české organizace. "Největší pomoc byla formou finanční pomoci sociálních dávek. Lidé dostávali nějakých 1 800 korun měsíčně. Další velký balík jsou opravy domů," řekl ředitel pro Východní partnerství a Balkán Člověka v tísni Petr Drbohlav.

V součtu humanitární i materiální vojenské pomoci patří Česko mezi státy, které pomáhají nejvíce. Například v roce 2022 jsme v přepočtu na hrubý domácí produkt předstihli i USA a Velkou Británii.

Zásadní je ale i pomoc Ukrajincům přímo v Česku. Od začátku invaze Česko udělilo dočasnou ochranu zhruba 590 tisícům ukrajinských válečných uprchlíků. Z nich teď v Česku zůstávají zhruba dvě třetiny. Co se ale týče výdajů spojenými s ukrajinskými válečnými uprchlíky ve srovnání se zisky, je český rozpočet v plusu.

V podpoře Ukrajiny nesmíme polevit, říká premiér Petr Fiala:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.