Česká pošta a policie varují před podvodem. Lidé přišli o tisíce

"Česká pošta v posledních dnech zaregistrovala podezření na podvodné zneužití služby SIPO ze strany konkrétního příjemce," upozornil mluvčí České pošty Matyáš Vitík v tiskové zprávě.

Že se podvody zabývá, potvrdila v pátek i policie. "Policisté v Pardubickém kraji přijali několik desítek oznámení od občanů, kteří na svých složenkách SIPO zjistili novou položku s názvem 'Služby' za více než 2 000 korun," sdělila policejní mluvčí Markéta Janovská. "Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu a prověřujeme veškeré okolnosti případů," doplnila.

[chooze:article;value:482422]

"Pokud plátce odmítá uhradit některou z předepsaných položek na platebním dokladu SIPO, má možnost na kterékoliv pobočce České pošty požádat o vystavení platebního dokladu SIPO na vybrané platby a platbu bez určité konkrétní položky uhradit," poznamenal Vitík. "Doklad na vybrané platby lze vyhotovit i plátci, který SIPO hradí bezhotovostně, avšak jen do doby, než bude vyinkasovaná platba z banky Českou poštou zpracována," dodal.

"Doporučujeme občanům, kteří službu SIPO využívají, aby si neprodleně zkontrolovali všechny položky," vyzvala Janovská. Pokud objeví položku, kterou neznají a sami nezadávali, mají se obrátit na nejbližší pobočku České pošty dříve, než strhnou platbu.

[chooze:article;value:481783]

"Česká pošta nabízí službu SIPO firmám, kterým na základě dodaného seznamu plátců umožňuje inkasovat peníze za poskytnuté služby. Česká pošta není oprávněna zkoumat, za co a na základě jakého důvodu příjemce peníze od plátců požaduje," upozornil Vitík. V tiskové zprávě tvrdí, že Česká pošta dělá vše pro vyjasnění situace.

"Vzhledem k tomu, že se podezření nepodařilo 100% prokázat, nemůžeme poskytnout bližší informace o zadavateli podezřelých plateb. V případě, že tento zadavatel neposkytne České poště důkazy, že je oprávněn od plátců SIPO požadovat zmíněné platby, bude s ním okamžitě ukončena smlouva, na základě které je oprávněn inkasovat peníze od plátců přes službu SIPO," doplnil Vitík.

Internetových podvodů přibývá:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.