Česká pošta brzy přestane doručovat balíky. Rakušan z ní chce digitální superúřad

Předseda hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan představil v úterý další kroky v probíhající transformaci České pošty. "Transformaci České pošty vnímám jako jeden z nejdůležitějších a nejviditelnějších transformačních projektů této vlády," nechal se slyšet. Zdůraznil přitom, že rušení poboček byl teprve začátek celého procesu.

Dnes podle něj pošta plní funkce, o které už není zájem. "Chceme představit takové portfolio služeb, které budou všude v Česku dostupné, o které zájem bude a které pomůžou státu i poště," tvrdí ministr.

[chooze:article;value:511499]

Pošta má být nově místem, které zprostředkuje digitální komunikaci se státem pro ty občany, kteří to sami nezvládnou. Takových je podle odhadů ministerstva v české populaci asi 20 %, což je více, než je evropský průměr.

Má se stát také prodlouženou rukou některých úřadů, od nichž převezme část agendy. "Bude je schopna zajistit s nižšími náklady pro stát nebo s větším komfortem a dostupností pro občany," plánuje Rakušan. V plánu je prý také rozšíření bankovních služeb na poště.

Od roku 2025 pak má dojít k úplnému oddělení těchto úředních služeb, které budou dál fungovat pod Českou poštou, a větší části doručovacích služeb, které převezme nová samostatná instituce jménem Balíkovna. "Budou fungovat jiným způsobem a přijdou s novými službami," vysvětlil ministr. Změna má být postupná.

Změna by podle generálního ředitele České pošty Miroslava Štěpána měl vyjít na asi tři miliardy korun. Ty chce získat hlavně od státu, čili z peněz daňových poplatníků. Sama je totiž nemá.

Na celou tiskovou konferenci se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.